FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA od 1. siječnja ukida benzin s olovom, plavi dizel još neko vrijeme

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA od 1.siječnja 2006. ukinut će prodaju olovnog benzina (Super 98), a, iakoje bilo planirano, tad neće biti ukinuta i prodaja plavog dizela kojiće se prodavati još neko vrijeme.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA od 1. siječnja 2006. ukinut će prodaju olovnog benzina (Super 98), a, iako je bilo planirano, tad neće biti ukinuta i prodaja plavog dizela koji će se prodavati još neko vrijeme.

Naime, državna uprava, kako napominju u Ini, još nije odradila sve potrebno za ukidanje plavog dizela, nisu prihvaćene izmjene Zakona o posebnom porezu na naftne derivate, te izmjene potrebnih podzakonskih akata.

Također ni Ministarstvo poljoprivrede još uvijek nije završilo popis poljoprivrednika i ribara koji bi, uz odgovarajuće potvrde, odnosno kartice umjesto plavog dizela kupovali po sastavu identični obični dizel, a plaćali ga po nižoj, odnosno cijeni plavog dizela.

Ministarstvo poljoprivrede još prikuplja podatke iz knjižica poljoprivrednika na temelju kojih će se izdavati kartice na pravo korištenja plavog dizela, izjavio je glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić.

Taj posao radi se od kraja ljeta, opsežan je, nažalost neće biti dovršen do samog početka iduće godine, ali očekujemo da će biti gotov vrlo skoro, kazao je.

Stoga će i INA još neko vrijeme zadržati prodaju plavog dizela za poljoprivrednike i ribare.

INA je spremna na ukidanje plavog dizela, no čeka se da i državna uprava obavi sve potrebne predradnje pa plavi dizel za sada ostaje, ističu iz Ine.

No, na Ininim benzinskim postajama od 1. siječnja više se neće prodavati olovni benzin, a završetak prodaje tog benzina krajem ove godine propisan je zakonom o kvaliteti naftnih derivata koji se prodaju na hrvatskom tržištu.

Umjesto olovnog benzina Supera 98, vlasnici starijih automobila, a u Ini procjenjuju da je njih nešto manje od deset posto, koristit će Super plus 98.

Uz to što je ekološki prihvatljiviji, iz Ine ističu i da će će novo gorivo značiti i jeftiniju vožnju (Super 98 trenutno košta 8,25 kuna po litri, dok se Super Plus 98 prodaje po 7,98 kuna).

S prvim danima siječnja INA će na svojim benzinskim postajama početi prodavati goriva usklađena s europskim standardima kvalitete.

Tako će se dva najtraženija goriva - Eurosuper 95 i Eurodizel - prodavati u skladu sa zahtjevima Euro IV norme, odnosno sa smanjenim postotkom sumpora.

Umjesto dosadašnjih 250 miligrama sumpora po kilogramu udio sumpora pada na 50 miligrama po sumporu.

Kvaliteta tih goriva, ističu iz Ine, potpuno odgovara zahtjevima suvremenih automobila sa sofisticiranim motorima i uređajima za pročišćavanje ispušnih plinova (katalitički konverteri).

Ta će goriva na agregatu biti označena i oznakom NS (niski sumpor).

Uz Eurosuper 95 i Eurodizel s nižim postotkom sumpora, INA će od 1. siječnja 2006. na svojim benzinskim postajama prodavati i bezolovne motorne benzine Super 95, Super Plus 98 i obični Dizel, koji sadrže nešto više sumpora

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙