FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftaplin: prizvodnja 1,3 milijuna tona, interna dobit 1,4 milijarde kuna

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - INA - Naftaplin ove će godine uzemlji i inozemstvu proizvesti oko 1,3 milijuna tona nafte ikondenzata, što je oko 30 posto domaćih potreba, domaća proizvodnjaplina iznosit će oko dvije milijarde prostornih metara, što je oko 70posto potreba, očekuje se i dobar financijski rezultat i interna dobitod oko 1,43 milijarde kuna, što je 240 milijuna kuna više od plana.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - INA - Naftaplin ove će godine u zemlji i inozemstvu proizvesti oko 1,3 milijuna tona nafte i kondenzata, što je oko 30 posto domaćih potreba, domaća proizvodnja plina iznosit će oko dvije milijarde prostornih metara, što je oko 70 posto potreba, očekuje se i dobar financijski rezultat i interna dobit od oko 1,43 milijarde kuna, što je 240 milijuna kuna više od plana.

Te je podatke iznio danas član Uprave Ine i izvršni direktor djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina akademik Mirko Zelić na središnjoj akademiji u povodu sv. Barbare, zaštitnice rudara, koji se obilježava i kao Dan rudara.

INA je uspjela i značajno povećati pridobive zalihe ugljikovodika, istaknuo je Zelić.

Važnim za tvrtku ocjenjuje i ostvarenje triju bitnih projekata - Sjevernog Jadrana, projekta u Siriji i modernizaciju dviju rafinerija. Kada riješimo ta tri projekta u sljedeće tri godine INA će imati jaku startnu poziciju da može ulagati dugoročno i, sa strateškim partnerom MOL-om, biti jedan od glavnih čimbenika u naftnom gospodarstvu na širem prostoru regije, kazao je Zelić.

Uz aktivnosti u Egiptu i Angoli te Siriji, Naftaplin proširuje svoju djelatnost i na druga područja. Potpisan je ugovor s Namibijom za prvu istraživačku fazu, INA se javila i za koncesiju u Kazahstanu, otvoreni su uredi i očekuju se intenzivniji nastupi u Libiji i Kataru, naveo je Zelić.

INA je sa svojim zalihama, svojom financijskom pozicijom, spremna za novi investicijski ciklus, posebno u istraživanju i proizvodnji te obnovi rafinerija, naglasio je i predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

Dragičević poručuje i kako treba zaboraviti na sintagme domaća nafta i plin. Postoje nafta i plin koji imaju određenu cijenu, a cijena mora biti kao cijena u okruženju, rekao je.

Predsjednik Nadzornog odbora Ine, ministar financija Ivan Šuker u izjavi novinarima najavio je da bi uskoro trebao biti potpisan ugovor s financijskim savjetnikom za drugu fazu privatizacije Ine. U drugoj fazi privatizacije 15 posto dionica Ine izlistat će se na burzi, nastojat ćemo što više na Zagrebačkoj, a dijelom na nekoj inozemnoj burzi, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙