FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina: poslovni rezultati na nivou prošlogodišnjih

ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Poslovni rezultati Ine u 2005.godini bit će na razini prošlogodišnjih, rekao je danas natradicionalnoj Ininoj godišnjoj konferenciji za novinare član UpraveIne i direktor financija i kontrolinga László Geszti.
ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Poslovni rezultati Ine u 2005. godini bit će na razini prošlogodišnjih, rekao je danas na tradicionalnoj Ininoj godišnjoj konferenciji za novinare član Uprave Ine i direktor financija i kontrolinga László Geszti.

To znači da bi dobit Ina Grupe u 2005. godini mogla iznositi oko 220 milijuna dolara.

Taj poslovni rezultat dobar je s obzirom na okolnosti u kojima je Ina djelovala, koje su obilježile oscilacije cijena nafte na svjetskom tržištu i novi standardi koji propisuju višu razinu kvalitete goriva, rekao je predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

Dragičević je najavio početak procesa obnove Ininih rafinerija, koji je započeo danas potpisanim ugovorom za izgradnju postrojenja za izdvajanje sumpora u sisačkoj rafineriji.

Ugovor je potpisan s talijanskom tvrtkom Technip KTI, a njegova vrijednost je 21,6 milijuna eura. Dovršenjem postrojenja, predviđenom za srpanj 2007. godine, udio sumporovodika u gorivu bit će ispod 5 promila, čime će se osigurati vrijednosti niže od ekoloških standarda Europske unije.

U naredne četiri godine, Ina će, rečeno je na konferenciji, u modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci investirati oko 900 milijuna dolara.

Na konferenciji je najavljeno i da će Ina od 1. siječnja na svojim crpkama ukinuti prodaju olovnog benzina i plavog dizela te prodavati isključivo goriva proizvedena prema zahtjevima normi Europske unije.

Umjesto olovnog benzina Super 98, vlasnici starijih automobila moći će koristiti Super plus 98. Plavi dizel koji se koristi u poljoprivredi i ribarstvu zamijenit će po sastavu identični obični dizel, a odgovarajuće potvrde poljoprivrednici i ribari moći će dobiti u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, kako bi ga mogli kupiti po cijeni plavog dizela.

Druga važna novost je početak prodaje dvaju najtraženijih goriva - Eurosuper 95 i Eurodizel sa smanjenim postotkom sumpora, sukladno zahtjevima normi Euro IV.

Prema riječima Tomislava Dragičevića, Ina će moći svojom proizvodnjom pokriti dio potražnje za tim gorivima, dok će ostatak uvoziti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙