FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Djeca s teškoćama u razvoju dobila tri terapijska psa

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Troje djece s teškoćama u razvojudobilo je danas posebno obučene terapijske pse koji će im kroz igru idruženje pomoći u terapijskom postupku, te ih motivirati na učenje isuradnju s terapeutom.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Troje djece s teškoćama u razvoju dobilo je danas posebno obučene terapijske pse koji će im kroz igru i druženje pomoći u terapijskom postupku, te ih motivirati na učenje i suradnju s terapeutom.

Roditeljima dviju djevojčica i jednom dječaku u dobi od pet do devet godina pse je danas uručila Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, koja školuje pse vodiče slijepih, rehabilitacijske pse za pomoć invalidima u kolicima, te terapijske pse za djecu s teškoćama u razvoju.

"Kod djece s teškoćama u razvoju tijekom dugotrajnoj rehabilitacijskog procesa vrlo često dolazi do zasićenja i dosade, pa se djeca povlače u sebe, a njihov oporavak se usporava. Pokazalo se da terapijski pas djeluje opuštajuće, potiče djecu na komunikaciju, motivira ih za pokrete i djeca su spremnija na bolju suradnju s terapeutom i učenje", istaknula je predsjednica Udruge Mira Katalenić.

Tri terapijska psa labradora danas su besplatno dobili roditelji djece s autizmom, te cerebralnom paralizom, a oko godinu i pol dana socijalizacije i obuke jednog psa stajalo je oko 25.000 kuna.

Roditelji su prošli trening s psom da bi stekli vještine vođenja i usmjeravanja psa na aktivnosti koje je posebno naučio, ovisno o potrebama i poteškoćama pojedinog djeteta.

Udruga je dosad dodijelila 16 terapijskih pasa, u procesu školovanja su još tri, a deset obitelji s djecom s poteškoćama trenutno čeka na dodjelu psa, kaže Mira Katalenić.

Dodaje da su za primjenu psa u terapiji djece zainteresirane specijalizirane ustanove za djecu s motoričkim poteškoćama, ustanove za mentalno retardirane te specijalni odjeli u nekim hrvatskim školama, s kojima udruga također dogovara suradnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙