FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP za prijevremene izbore, ne promijeni li se gospodarska politika

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - HSP će zatražiti raspisivanjeprijevremenih izbora, ne bude li Vladina gospodarska strategija uskladu s potrebama hrvatskog društva, jer drži da postojećagospodarska politika vodi Hrvatsku u propast, istaknuo je danas nakonferenciji za novinare predsjednik stranke Anto Đapić.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - HSP će zatražiti raspisivanje prijevremenih izbora, ne bude li Vladina gospodarska strategija u skladu s potrebama hrvatskog društva, jer drži da postojeća gospodarska politika vodi Hrvatsku u propast, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik stranke Anto Đapić.

Najavio je da će gospodarstvo biti glavna tema na kojoj će HSP inzistirati u slijedećoj godini i tražit će da se učini sve kako bi se sačuvao hrvatski gospodarski suverenitet. Dodao je da će se HSP suprotstaviti daljnjoj privatizaciji po istom modelu, jer se njime osiromašuje Hrvatska i produbljuje gospodarska kriza. HSP će početkom veljače objaviti vlastitu gospodarsku strategiju koju će izraditi istaknuti hrvatski stručnjaci školovani u inozemstvu, rekao je Đapić.

U osvrtu na proteklu godinu ocijenio je da je hrvatska vanjska politika u velikoj mjeri određivala unutarnju i da je za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom plaćena vrlo visoka cijena. Vanjska politika se obvezala na beuzvjetnu suradnju s Haaškim tribunalom, čime je doveden u pitanje identitet Domovinskog rata, a u gospodarskoj su bezuvjetno ispunjavani zahtjevi MMF-a što je dovelo do problema funkcioniranja Vlade, a najočitije u reformi zdravstva. Iduća godina bit će najteža za Vladu, jer u ožujku u Hrvatsku dolazi Misija MMF-a provjeriti kako se provodi stand by aranžman, a o njezinoj ocjeni ovisi hrvatski kreditni rejting, kazao je Đapić.

HSP želi postati prva stranka desnog centra s europske orijentacije sa snažno izraženim nacionalnim vrijednostima i identitetom, a na idućim parlamentarnim izborima očekujemo relativan uspjeh, rekao je Đapić. Također je rekao da će pozorno nadzirati Vladine poteze u vezi sa slučajevima haaških optuženika - hrvatskih generala.

Upitan o optužbama da je objavio imena svjedoka u sudskim postupcima vezanim uz navodno počinjenje ratnih zločina u Osijeku, Đapić je odgovorio kako smatra da nije odao sudsku tajnu, ni prekršio zakon. Ustvrdio je da su njegove izjave s konferencije za novinare u Osijeku izvađene iz konteksta i da nije činio pritisak na pravosuđe. Ne može se nikoga proglašavati ratnim zločincem, a da mu nije suđeno, naglasio je Đapić, napominjući da razne udruge nisu reagirale kada je jedan zaštićeni svjedok iznio niz optužbi na račun Branimira Glavaša. Sada oni koji su ga neutemeljeno optuživali traže izlaznu strategiju optužujući mene, drži Đapić.

Na upit o inicijativi za povrat posmrtnih ostataka poglavnika NDH Ante Pavelića, Đapić je rekao da to prije svega treba biti humanitarno, a ne političko pitanje i obiteljska stvar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙