FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mubarak traži arapsku solidarnost

KAIRO, 27. prosinca 2005. (Hina/AP) - Egipatski predsjednik HosniMubarak održao je govor na prvome sastanku Arapskoga parlamenta ičlanovima u utorak rekao kako će arapskome svijetu solidarnostomogućiti da se uspješno nosi s raznim izazovima.
KAIRO, 27. prosinca 2005. (Hina/AP) - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak održao je govor na prvome sastanku Arapskoga parlamenta i članovima u utorak rekao kako će arapskome svijetu solidarnost omogućiti da se uspješno nosi s raznim izazovima.

"Naš veliki arapski svijet može kroz jedinstvo svojih sinova obnoviti vitalnost, suočiti se s izazovima i zauzeti mjesto koje mu u svijetu pripada", rekao je egipatski čelnik.

Iako je Mubarak inauguralno zasjedanje Arapskog parlamenta ocijenio kao "povijesni događaj koji otvara nove horizonte za zajedničku arapsku akciju", politički analitičari drže da će proći još puno godina prije no što ta nova institucija dovoljno ojača kako bi počela istinski utjecati na događaje u regiji.

Na sastanku u ožujku održanome u Alžiru arapsko je čelništvo preporučilo ustanovljenje neizbornoga konzultativnog tijela za Arapsku ligu, koje bi bilo dio paketa reforma te 60 godina stare organizacije sa sjedištem u Kairu.

Sjedište novog tijela biti će u Siriji, a sastajat će se dvaput na godinu. Broji 88 članova, po četiri iz parlamenta svake zemlje članice Arapske lige. Zemlje koje poput Saudijske Arabije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata nemaju izabranih parlamenata, u Arapski su parlament odaslali predstavnike savjetodavnih vijeća pri svojim vladama, čiji se članovi ne biraju nego nominiraju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙