FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatski oporbeni čelnik Ayman Nour osuđen na pet godina zatvora

KAIRO, 24. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Sud u Kairu osudio je na petgodina zatvora Aymana Noura, glavnog oporbenog čelnika koji je bioprotukandidat Hosniju Mubaraku na egipatskim predsjedničkim izborima urujnu, zbog krivotvorenja dokumenata potrebnih za osnivanje političkestranke.
KAIRO, 24. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Sud u Kairu osudio je na pet godina zatvora Aymana Noura, glavnog oporbenog čelnika koji je bio protukandidat Hosniju Mubaraku na egipatskim predsjedničkim izborima u rujnu, zbog krivotvorenja dokumenata potrebnih za osnivanje političke stranke.

Nouru (41) se sudilo zajedno s još šestoricom suoptuženih u slučaju koji se odnosi na uspostavu stranke al-Ghad (Sutra) u listopadu 2004. Osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od 3 do 10 godina.

Odvjetnički tim je priopćio da će uložiti žalbu na najvišoj sudskoj instanci.

Nour je bio drugi po broju glasova na predsjedničkim izborima u rujnu, prvima u Egiptu na kojima je sudjelovalo više kandidata.

Jednogodišnji sudski postupak protiv Noura izazvao je međunarodne kritike i napetost u odnosima Egipta i Sjedinjenih Država.

Nour je na čitanje presude doveden iz zatvorske bolnice gdje se nalazi već tjedan dana nakon što je započeo štrajk glađu u znak prosvjeda zbog svog zatvaranja. Presuda je izazvala burno negodovanje stotina Nourovih pristaša u sudnici i izvan nje. I tijekom čitavog suđenja prošlog tjedna pred sudom su prosvjedovali Nourovi pristaše kojima su se pridružili članovi nekoliko novih oporbenih struja, među kojima i pripadnici Pokreta za promjene, poznatog u Egiptu pod imenom Kefaya (Dosta).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙