FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitci na svjetskim tržištima dionica

NEW YORK, LONDON, 26. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč blagomslabljenju aktivnosti na burzama zbog približavanja božićnih blagdanaprošli su tjedan tradicionalno većina svjetskih tržišta zabilježilauzlet cijena dionica.
NEW YORK, LONDON, 26. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč blagom slabljenju aktivnosti na burzama zbog približavanja božićnih blagdana prošli su tjedan tradicionalno većina svjetskih tržišta zabilježila uzlet cijena dionica.

Njujorški Dow Jones završio je tjedan na 10.889 bodova, bez značajnijih promjena u odnosu na tjedan ranije. Rast cijena dionica na američkim burzama usporio je početkom tjedna nakon šestotjednog oporavka, pri čemu se nekolicina velikih tržišnih sudionika odlučila na prodaje dionica u cilju ostvarivanja profita.

Uslijed naznaka da američka automobilska industrija gubi tržišne udjele u korist japanske na strani gubitnika posebno se izdvajao američki div automobilske industrije General Motors, čije su dionice potonule 5,7 posto na 19,85 dolara nakon što su zabilježile najnižu razinu u zadnjih 18 godina. Toyota je, naime, izvijestila o svojim planovima povećanja proizvodnje u idućoj godini, ukazujući na mogućnost istiskivanja GM-a s mjesta najvećeg svjetskog proizvođača vozila.

Tvrtka J.D Power i suradnici objavila je da tijekom prosinca tri najveća američka proizvođača automobila nastavljaju gubiti svoje tržišne udjele u korist japanskih konkurenata. "Problem s GM-om je taj da kad njegove dionice gube na vrijednosti, počnu vući sa sobom i dionice niza drugih kompanija", kazao je Peter Boockvar, strateg pri Millet Tabak & Co. u New Yorku.

Pod pritiskom se našao i tehnološki sektor, nakon brokerskog snižavanja rejtinga nekolicini dionica toga sektora, uključujući Texas Instruments, što je rezultiralo najvećim dnevnim postotnim gubitkom tehnološkog indeksa Nasdaq u posljednjih gotovo osam tjedana. Tjedan je zaključio na 2.246 bodova.

Brokerska kuća Stifel, Nicolaus & Co. snizila je svoj investicijski rejting za šest dionica sektora poluvodiča, objavivši da su tržišta već uglavnom uzela u obzir snagu dionica toga sektora te da je trenutak da se njihovim prodajama ostvari dobit. Dionice Texas Instrumentsa oslabile su stoga gotovo dva posto.

Trgovci su također uočili obrazac po kojem su ulagači prodavali neke od dionica koje su u 2005. zabilježile najbolju izvedbu, kao i sektore koji su počeli ubilježivati profite pred završetak godine. Proizvođač građevinske opreme Caterpillar, čije su dionice u razdoblju od kraja listopada ojačale više od 20 posto, povukao je naniže vrijednosti dionica blue chip kompanija, dok u sektoru zdravstvenih osiguravatelja, koji inače uz naftni i rudarski bilježi najbolju izvedbu u ovoj godini, pad vrijednosti dionica bilježe gotovo sve kompanije. Tako su dionice Caterpillara, koji je predstavljao priličan uteg indeksu Dow Jones, potonule 4,7 posto.

Europske dionice protekli su tjedan dosegnule najviše razine u zadnjih 45 mjeseci, poduprte jačanjem dionica naftnog sektora uslijed rasta cijena nafte, a dobitnicima se pridružio i farmaceutski, bankarski i kemijski sektor. Londonski Ftse indeks dočekao je kraj tjedna na 5.595 bodova, nadomak 5.600 bodova - razine koju je premašio po prvi put u zadnjih četiri godina, ojačavši nešto više od jedan posto. Frankfurtski DAX indeks zabilježio je novu najvišu razinu od ožujka 2002. i krajem se tjedna našao na 5.413 bodova, tjednom dobitku od oko jedan posto.

Po skoku cijena dionica od 1,5 posto isticao se farmaceutski div i kemijska grupa Bayer, nakon što su američke regulatorne vlasti odobrile za upotrebu njegov ključni lijek za rak bubrega Nexavar. Dionice BAE Systemsa skočile su pet posto uslijed očekivanog sklapanja ugovora sa Saudijskom Arabijom o prodaji borbenih zrakoplova nakon odgovarajuće najave saudijskog ministra obrane.

"Institucije nastavljaju kupovati dionice sektora energetike, financija i sirovina a prodaju telekom, industrijske i dionice potrošačkih roba, a svi su ti trendovi zabilježeni tijekom proteklih šest mjeseci", kazao je strateg State Street Global Marketsa Michael O'Sullivan.

"Nazire se promjena koja se očituje kao slabljenje njihovog interesa za energetiku i istodobno jačanje interesa za farmaceutske dionice", dodao je.

Dionice naftnih kompanija BP-a, Totala i Royal Dutch Shella sve su redom ojačale za više od jedan posto budući da su cijene nafte rasle prema 59 dolara po barelu, poduprte bojaznima vezanim uz opskrbu tim energentom.

Nasuprot njima, dionice europskih proizvođača mobitela našle su se na udaru prognoza čelnika odjela poslovanja mobilne telefonije američke Motorole, koji je za finske novine izjavio da ne očekuje da će 2006. biti godina zaokreta za tržište treće generacije mobilnih telefona. Dionice Nokije oslabile su pritom 0,64 posto, dok su na većem gubitku bile one Ericssona, više od jedan posto.

U međuvremenu, gubitke su zabilježili i pripadnici tehnološkog sektora ASML i STMicroelectronics, čije su dionice potonule 1,5 odnosno 1,1 posto, nakon što je američki Nasdaq indeks ostvario najveći dnevni postotni gubitak u zadnjih gotovo osam tjedana nakon snižavanja rejtinga dionicama nekolicine tvrtki iz sektora poluvodiča.

Na strani dobitnika bile su pak dionice talijanskih banaka, koje su se našle u središtu pozornosti nakon što je ostavku dao guverner talijanske središnje banke Antonio Fazio. Taj će potez vjerojatno utrti put novim spajanjima u tome sektoru, mišljenja su ulagači. Banca Intesa zabilježila je rast cijena dionica od 1,9 posto, San-Paolo IMI 1,7 posto a Banca Nazionale del Lavoro 0,23 posto. Dobitnicima se pridružila i njemačka kemijska kompanija Degussa, čije su dionice skočile 8,7 posto nakon što je njemački energetski div E.ON objavio da će prodati svoj udio u Degussi za oko 2,8 milijardi eura.

Indeks Tokijske burze Nikkei ostvario je tjedni skok od 5,5 posto, dosegnuvši 15.941 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙