FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gdje živi Djed Božićnjak?

REYKJAVIK, 24. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Djed Božićnjak bi mogaoživjeti na Islandu, ako se može suditi prema učinkovitosti njegovihpomagača, objavio je Reuters.
REYKJAVIK, 24. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Djed Božićnjak bi mogao živjeti na Islandu, ako se može suditi prema učinkovitosti njegovih pomagača, objavio je Reuters.

Naime, novinari te agencije poslali su pisma u svih osam država koje imaju barem dio Arktika u svome posjedu i vole privlačiti turiste tvrdnjama da je pravi dom Djeda Božićnjaka upravo kod njih.

Pisma su poslana svim arktičkim djedovima, od Deda Moroza kako ga nazivaju u Rusiji do Julenissena u Norveškoj i sadržavala su samo jedno pitanje: "Djede, gdje zapravo živiš?"

Agenciji je jedini odgovor stigao iz Reykjavika: "Djed Božićnjak oduvijek živi u Dimmuborgiru, izoliranom području na sjeveru Islanda".

Ipak, bez obzira na islandski brzi odgovor, najviše turista, gotovo pola milijuna svake godine, privlači dom Djeda Božićnjaka u Rovaniemiju na samom sjeveru Finske. Njega su, pak, novinari Reutersa uspjeli dobiti na telefon i ispričao se što im nije odmah odgovorio na upućeno pismo. "Svaki dan primam 30.000 pisama i vaše je tu negdje među njima. Inače, moj dom je ovdje u Laponiji, tu su i moji jeleni, i svakoga tko u to ne vjeruje toplo pozivam da me posjeti", poručio je telefonom finski Djed.

Svake godine na njezinu izmaku, piše Reuters, rastu male sezonske napetosti i natjecanje među zemljama, posebno nordijskima, kako privući što više turista u "pravo prebivalište" Djeda Božićnjaka.

Osim Finaca i Islanđana, Djeda svojataju i Norvežani i Danci. Ovi potonji tvrde da on stiže s danskog posjeda, otoka Grenlanda.

Tako je nedavno na jednom međunarodnom skupu finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja pozvao svoje kolege iz nordijskih zemalja i Rusije da svi zajedno posjete dom Djeda Božićnjaka u Rovaniemiju. No, na tu njegovu tvrdnju kolege su odgovorile posprdnim kikotanjem, kaže Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙