FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 23. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSKVA - Ruska Duma (donji dom parlamenta) odobrila je u petak vrlo kritizirani zakon o ograničenju rada nevladinih udruga što skupine za ljudska prava ocjenjuju udarom na civilno društvo koje vlada želi što više kontrolirati. S 357 glasova 'za', 20 protivnih i sedam suzdržanih, Duma je u trećem čitanju usvojila zakon koji još treba prihvatiti i gornji dom te potpisati predsjednik Vladimir Putin, javila je agencija Associated press. Nakon oštrih kritika Putin je donekle razvodnio prvotnu, strožu verziju zakona kojim se ograničava rad stranih nevladinih udruga poput Greenpeacea i Amnesty Internationala, uklonivši dio, ali ostavivši znatan dio ograničenja. Predsjednik Putin se opravdavao da je zakon neophodan kako bi se stalo na kraj teroristima i špijunima koji djeluju pod krinkom nevladinih udruga.

MAHAČKALA - Tragovi etilen glikola otkriveni su u krvi petoro čečenske djece koja pate od misterioznog trovanja, objavio je u petak ruski laboratorij što su odmah opovrgli liječnici iz te kavkaske republike. "Otkrili smo u krvi pet čečenskih djevojčica tragove etilen glikola, jako toksične tvari koja se koristi u farmakologiji, u industriji prerade kože i proizvodnji otapala", kazala je Muminat Hadjaeva, djelatnica laboratorija za medicinsko-legalnu ekspertizu u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, koji graniči s Čečenijom. No čečenski liječnici i liječnici iz Moskve koji su u petak došli u Grozni ocjenjuju da su "rezultati dobijeni u Dagestanu pogrešni", izjavio je dužnosnik ministarstva za izvanredne situacije Ahmed Djeirhanov. "Nemoguće je da se u krvi te djece nalazi etilen glikol", tvrde ti liječnici kako prenosi agencija Interfax. U četvrtak su liječnici ispitivali desetak djece iz Čečenije koji su misteriozno otrovani te su odbacili mogućnost kemijskog otrovanja i kao uzrok naveli nervni fenomen, kazavši da se radi o dječjoj "autosugestiji".

COLOMBO - Tamilski tigrovi osumnjičeni su za napad u kojem je poginulo najmanje 12 marinaca u petak na sjeveru Šri Lanke, objavila je vojska. U najgorem incidentu od postizanja primirja 2002. godine najprije je eksplodirala nagazna mina pod autobusom koji je prevozio 30-ak marinaca, a potom je kamion u istom konvoju pogođen protuoklopnim projektilom. "Ne znamo točan broj poginulih, ali smo dosad pronašli 12 tijela", rekao je glasnogovornik mornarice Jayantha Perera. Sukobi između vojske i pobunjenika u porastu su otkako su Tamili zaprijetili da će 2006. ponovno pokrenuti rat ako od vlade ne dobiju ustupke. U eksplozijama dviju nagaznih mina ovog je mjeseca već poginulo 14 vojnika.

BAAQOUBA - Osam iračkih vojnika je ubijeno, a 17 ranjeno u pobunjeničkom napadu na nadzornu točku u petak ujutro sjeverno od Bagdada, priopćio je sigurnosni izvor. "Osam vojnika je ubijeno, a 17 ranjeno u napadu koji su izvršile naoružane osobe koristeći minobacačke rakete na nadzornu točku u području Odheima, 45 km sjeverno od Baagoube", kazao je policijski izvor u Baaqoubi. Radi se o najubojitijem napadu u Iraku nakon parlamentarnih izbora od 15. prosinca.

PEKING - Dva zamjenika pokrajinskih guvernera su smijenjena, a protiv 96 dužnosnika koje se smatra odgovornima za šest velikih rudarskih nesreća u kojima je u posljednjih 13 mjeseci poginulo 528 osoba, podignute su optužnice, objavila je kineska vlada u petak. Za svih šest nesreća krive se direktori koji nisu poštivali sigurnosna pravila, ponekad i uz službeni blagoslov, navodi se u priopćenju vlade. Kineska je vlada pokušavala bez uspjeha posljednjih nekoliko godina smanjiti krvoproliće u kineskim rudnicima gdje godišnje pogine i do 5.000 osoba u požarima i drugim oblicima nesreća.

VARŠAVA - Lech Kaczynski, bivši aktivist sindikata Solidarnost, položio je u petak prisegu kao novi poljski predsjednik, prenose svjetske agencije. "Svečano prisežem da ću poštivati ustav i štiti slobodu i neovisnost Poljske", kazao je Kaczynski pred oba doma poljskog parlamenta. Svoju je prisegu završio riječima "tako mi Bog pomogao" što je njegov prethodnik bivši komunist Aleksandar Kwasniewski izbjegavao. U svom obraćanju parlamentu 56-godišnji Kaczynski, koji je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora 23. listopada, govorio je o svojoj omiljenoj temi - čišćenju Poljske od korupcije. "Država ne obavlja svoje dužnosti kako treba", rekao je Kaczynski. "A kao takva mora biti očišćena i ponovno izgrađena", istaknuo je novi poljski predsjednik.

JERUZALEM - Kolegij za nacionalnu sigurnost izraelske vojske prvi put je odlučio otvoriti vrata stranim vojnicima, piše u petak dnevnik Maariv. Do sada je ta ugledna vojna akademija odbijala podijeliti sa strancima znanje i informacije ili tajne ocijenjene "previše osjetljivima". Bila je isključivo rezervirana za visoke časnike izraelske vojske i policije, kao i visoke dužnosnike Mossada (vanjska služba sigurnosti), Shina Betha (unutarnja služba sigurnosti) i ministarstva vanjskih poslova. Šest stranih visokih časnika, među kojima jedan njemački pukovnik, očekuju se na studiju ove godine, a desetak drugih sljedeće godine.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Shaon je "u formi", ocijenili su liječnici u zdravstvenom biltenu sastavljenom krajem studenoga, koji je dnevnik Yediot Aharonot objavio prvi put u petak. U biltenu se navodi kako su zadnje krvne pretrage premijera bile sasvim normalne. Liječnici koji prate Sharonovo zdravlje priznaju međutim da su izgubili "bitku protiv sendviča", jer premijer teži "više od 110 kg". Ovisno o varijacijama njegovih menija, mora nositi odijela veličine "XXL" ili "XXXL". Sharon je nakratko primljen ovog tjedna u bolnicu Hadassa Ein Kerem u Jeruzalemu, nakon "laganog moždanog udara" koji ne bi trebao ostaviti posljedice. Sharonovo zdravlje postalo je predmet zabrinutosti jer priželjkuje novi četverogodišnji mandat na mjestu premijera na parlamentarnim izborima od 28. ožujka, na čelu nove centrističke stranke Kadima, kojoj ankete daju jednoglasno izglede za veliku pobjedu.

LONDON - Škotska policija i vatrogasci morali su intervenirati u jednoj nuklearnoj elektrani kompanije British Energy nakon što su radnici prijavili "nenormalno ponašanje" dok su raspoređivali cijevi s gorivom, izjavio je u petak glasnogovornik tvrtke. Nitko nije evakuiran i proizvodnja je nastavljena u postrojenju Torness, 40 kilometara istočno od škotskog glavnog grada Edinburgha, nakon incidenta koji se dogodio u četvrtak navečer. Prema riječima glasnogovornika, istraga je u tijeku kako bi se utvrdilo što se dogodilo s cijevima za gorivo koje su bile uskladištene u jednom dijelu postrojenja. Kako je kazao nitko nije bio u opasnosti tijekom incidenta. "Oba reaktora rade", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙