FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: o unaprjeđenju rada Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina

OSIJEK,30. studenoga 2005.(Hina) - Vladin Ured za nacionalne manjine usuradnji sa Savjetom za nacionalne manjine, a uz financijsku potporuMisije OESS-a u Republici Hrvatskoj, organizirao je danas regionalniseminar o unaprjeđenju rada Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina,na kojemu je sudjelovalo 60 predstavnika nacionalnih manjina iz šesthrvatskih županija.
OSIJEK,30. studenoga 2005.(Hina) - Vladin Ured za nacionalne manjine u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine, a uz financijsku potporu Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, organizirao je danas regionalni seminar o unaprjeđenju rada Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, na kojemu je sudjelovalo 60 predstavnika nacionalnih manjina iz šest hrvatskih županija.

Predsjedavateljica Milena Klajner, predstojnica vladina Ureda za nacionalne manjine, izjavila je da su u Hrvatskoj dostignuti visoki standardi prava nacionalnih manjina te da je suradnja između vijeća nacionalnih manjina i područne uprave i samouprave preduvjet za učinkovito sudjelovanje manjina u procesu odlučivanja.

Govoreći o ulozi medija u radu vijeća nacionalnih manjina, saborska zastupnica Zdenka Čuhnil istaknula je da mediji moraju imati značajnu ulogu u predstavljanju života nacionalnih manjina i moraju prevladati predrasude i stereotipe u izvješćivanju o pripadnicima nacionalnih manjina te da je informiranje na jeziku manjine temelj ostvarivanju kulturne autonomije.

Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Enver Rečica kazao je da u županiji ima oko tisuću Albanaca, te da su zadovoljni financijskom potporom i ostalom podrškom koju dobiva Vijeće. Kao primjer naveo je da "Vijeće albanske nacionalne manjine od Osječko-baranjske županije godišnje dobije 90.000 kuna, dok primjerice u Zadru tek 20.000 kuna".

Nikola Mak, saborski zastupnik i predsjednik Njemačke narodnosne zajednice Podunavskih Švaba, rekao je da ni oni nemaju problema u radu i da su zadovoljni podrškom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. To je rekla i predsjednica Vijeća romske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji Nadica Balog.

Kao problem istaknula je što "većina Roma ne radi te što romska djeca ne nastavljaju srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje".

Seminar je okupio predstavnike manjina iz Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, zastupnike nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, kao i predstavnike Vlade, državne i županijske vlasti te predstavnike nevladinih udruga i međunarodnih organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙