FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi sindikat: otkazi ugovora o radu radnicima TDR-a su nezakoniti

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Otkazi ugovora o radu koje ovihdana Tvornica duhana Rovinj (TDR) dijeli radnicima pogona u Zagrebu(bivša Tvornica duhana Zagreb), nezakoniti su pa ih radnici trebajuosporiti na sudu, istaknuo je danas predsjednik Novog sindikata MarioIveković.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Otkazi ugovora o radu koje ovih dana Tvornica duhana Rovinj (TDR) dijeli radnicima pogona u Zagrebu (bivša Tvornica duhana Zagreb), nezakoniti su pa ih radnici trebaju osporiti na sudu, istaknuo je danas predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

TDR, koji pogon u Zagrebu namjerava preseliti u novu tvornicu u Kanfanaru, uz otkaze ugovora o radu 240-torici radnika nudi izmijenjene ugovore s novim mjestom rada u Kanfanaru, ali sindikat tu ponudu smatra farsom.

Radnicima se ne nudi nadoknada troškova za putovanje i smještaj u Kanfanaru, pa bi njihovi troškovi postali veći od plaća, kaže Iveković.

Postupak poslodavca je nezakonit jer nije izradio program zbrinjavanja viška radnika, što je dužan prema Zakonu o radu, pa savjetujemo radnicima da odmah pokrenu sudski postupak za utvrđivanje nezakonitosti otkaza, rekao je Iveković novinarima.

Novi sindikat jučer je uputio Vladi inicijativu za nastavkom proizvodnje u pogonu bivšeg TDZ-a, gdje se cigarete proizvode već 188 godina.

Predlažemo Vladi da primijeni "valpovački model", odnosno da TDR svoj vlasnički udio u TDZ-u od preko 90 posto uz obeštećenje prenese na Vladu, kaže Iveković.

Vlada bi trebala pronaći interes u nastavljanju proizvodnje u Zagrebu jer taj pogon posljednjih godina ostvaruje dobit od oko 50 milijuna kuna godišnje.

Osim toga, ističe Iveković, TDZ ne može postati konkurencija TDR-u koja bi ugrozila njegov gotovo monopolistički položaj na hrvatskom tržištu cigareta.

Predsjednik Novog sindikata ustvrdio je i da Uprava TDR-a radnicima koji odlaze na burzu rada nudi premale otpremnine u odnosu na ono što im jamči Kolektivni ugovor (KU).

Po KU-u radnici koji imaju do 15 godina radnog staža trebali bi dobiti 24 prosječne bruto plaće u TDR-u, što je u bruto iznosu više od 260.000 kuna.

Radnici koji imaju između 15 i 30 godina staža trebaju dobiti 30 prosječnih plaća (oko 330.000 kuna), a oni iznad 30 godina staža 36 prosječnih plaća (oko 400.000 kuna).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙