FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jasenovcu dodijeljena čast da bude začetnik mreže europskih spomen-područja

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Spomen-području Jasenovacdodijeljena je čast i povjerenje da bude začetnik stvaranja mrežeautentičnih europskih spomen-područja u suradnji s Međunarodnom školomYad Vashem za podučavanje o holokaustu iz Jeruzalema, priopćeno jedanas iz Spomen-područja Jasenovac.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Spomen-području Jasenovac dodijeljena je čast i povjerenje da bude začetnik stvaranja mreže autentičnih europskih spomen-područja u suradnji s Međunarodnom školom Yad Vashem za podučavanje o holokaustu iz Jeruzalema, priopćeno je danas iz Spomen-područja Jasenovac.

U pismu namjere te međunarodne škole iz Jeruzalema ističe se važnost Memorijalnog muzeja i obrazovnog centra Spomen-područja Jasenovac glede sjećanja na holokaust i genocid, kao i podučavanja budućih generacija o tome.

Osim suradnje u stvaranju mreže autentičnih spomen-područja Europe, u pismu iz Yad Vashema istaknuta je namjera da se sa Spomen-područjem Jasenovac uspostavi dugogodišnja suradnja, koja uključuje i pomoć Yad Vashema u osmišljavanju obrazovnog programa i razmjeni stručnjaka.

Ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić ocijenila je da je "pismo namjere iz Yad Vashema jedna od najvažnijih ponuda za suradnju glede podučavanja o holokaustu na europskoj razini", ističe se u priopćenju.

Tom suradnjom Spomen-područje Jasenovac postat će europski priznatim centrom na području prezentacije i podučavanja o holokaustu i genocidu, ali i protiv svakog oblika totalitarizma, rekla je Jovičić.

Jovičić je najavila da će u ožujku sljedeće godine biti otvorenje preuređenog Spomen-područja Jasenovac i njegova Memorijalnog muzeja i Obrazovnog centra te je naglasila da je pismo namjere podrška programima obrazovanja koji su u pripremi u suradnji s međunarodnom skupinom stručnjaka i potvrda da su u pristupu tim programima uspjeli postići visoku razinu suvremenosti.

Susret predstavnika Spomen-područja Jasenovac s predstavnicima Yad Vashema bit će u siječnju 2006., tijekom njihova posjeta Jasenovcu i Zagrebu 27. siječnja, na Međunarodni dan sjećanja na stradanja u holokaustu i na Dan oslobođenja Auschwitza, priopćeno je iz Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac.

Yad Vashem je krovna izraelska ustanova osnovana 1953. u znak sjećanja na mučenike i heroje holokausta, a nalazi se na Planini sjećanja u Jeruzalemu. U kompleksu je i sjedište Yad Vashemove obrazovne i istraživačke djelatnosti - Međunarodna škola za izučavanje o holokaustu, Međunarodni institut, arhiv i knjižnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙