FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požega dobila svoj zavjetni spomenik

POŽEGA, 24. studenog 2005. (Hina) - Na središnjem baroknom trgu uPožegi večeras je svečano izložena replika zavjetnog spomenikaPresvetome Trojstvu.
POŽEGA, 24. studenog 2005. (Hina) - Na središnjem baroknom trgu u Požegi večeras je svečano izložena replika zavjetnog spomenika Presvetome Trojstvu.

Tako su Požežani ponovno dobili svoj zaštitni znak "kužni pil", čiji je original bio postavljen još 1749. kao zavjetni spomenik u borbi protiv kuge koja je desetak godina ranije usmrtila gotovo polovicu stanovništva grada na Orljavi.

Ministar Božidar Biškupić podsjetio je da je Ministarstvo kulture unatrag desetak godina na prostorima Požeštine u obnovu i istraživanja kulturne baštine uložilo 20-ak milijuna kuna.

"Ministarstvo kulture svjesno je da je Požega jedan od kulturnih centara Hrvatske, grad kulture, grad koji ima svoju povijest, ali i budućnost. Sve ono što se ovdje događalo i što smo mogli napraviti, mi smo učinili", izjavio je Biškupić podsjećajući da Požežani uz repliku "kužnog pila" ujedno dobivaju i novouređen romanički portal na crkvi Svetog Duha iz prve polovice 13. stoljeća koji je zasigurno jedan od najznačajnijih spomenika u Slavoniji iz toga vremena.

Uz to, kako je dalje naveo, uskoro se u Požegi planira otvorenje novouređene zgrade Stare svilane za potrebe Konzervatorskog odjela u Požegi.

Da je obnova zavjetnog spomenika u Požegi desetljećima bila tema brojnih stručnih rasprava, na svečanosti je podsjetio ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinand Meder dodavši da su dvojbu riješila istraživanja inozemnih stručnjaka koja su potvrdila da se originalni spomenik, zbog velike devastacije, više ne može obnoviti, već se mora pristupiti izradi replike.

Stari će spomenik pak biti konzerviran i pohranjen u zatvorenom prostoru s posebno kontroliranim mikroklimatskim uvjetima kako bi bio dostupan široj javnosti kao povijesni i kulturno-umjetnički dokument.

Projekt obnove zavjetnog spomenika Presvetom Trojstvu, rekao je dalje Meder, intenziviran je unatrag nekoliko godina, posao je odradila tvrtka Kamen iz Pazina u suradnji s talijanskim stručnjacima iz Vicenze. Izrada replike, uz konzervaciju staroga spomenika, kako se procjenjuje, vrijedna je oko tri milijuna kuna. Prezentaciju obnovljenih spomenika kulturne baštine pozdravilo je i čelništvo grada Požege te Požeško-slavonske županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙