FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević primio generala Repinca uoči njegova odlaska na čelo misije UN-a u Pakistan i Indiju

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - General bojnik Dragutin Repincsastao se danas s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i načelnikomGlavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom JosipomLucićem uoči svoga puta u Pakistan i Indiju gdje će 29. prosincapreuzeti zapovjedništvo nad mirovnom misijom Ujedinjenih narodaUNMOGIP.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - General bojnik Dragutin Repinc sastao se danas s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom Josipom Lucićem uoči svoga puta u Pakistan i Indiju gdje će 29. prosinca preuzeti zapovjedništvo nad mirovnom misijom Ujedinjenih naroda UNMOGIP.

To je prvi put da jedan časnik hrvatskih oružanih snaga preuzima tako visoku dužnost u UN-ovoj misiji i on je sada najviše rangirani hrvatski državljanin u UN-ovoj hijerarhiji. Mandat generala Repinca trajat će godinu dana uz mogućnost produženja za još godinu dana.

General Repinc do sada je bio načelnik stožera Kopnene vojske, a tijekom listopada odabrala ga je UN-ova komisija za novu dužnost, što je ovaj mjesec potvrdilo i Vijeće sigurnosti UN-a.

Misija UNMOGIP uspostavljena je 1949. za nadzor prekida vatre između Indije i Pakistana u Kašmiru i osigurava da ne dođe do zaoštravanja dugotrajne krize između dviju zemalja oko te sporne pokrajine.

Ministar obrane Rončević na današnjem ispraćaju generala Repinca rekao je da je za Ministarstvo obrane to imenovanje značajno i da mu je čast ispratiti generala na novu dužnost. Dodao je kako je ponosan da je hrvatski general izabran u jakoj međunarodnoj konkurenciji te da je Repinc primjer kako strpljiv i kvalitetan rad može biti prepoznat.

Ovo je naš doprinos svjetskom miru i od zemlje koja je bila domaćin međunarodnim postrojbama pod zastavom UN-a, postali smo zemlja koja sada daje svoj doprinos u mirovnim operacijama, rekao je načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić.

On je također pohvalio dugogodišnji rad generala Repinca u hrvatskim oružanim snagama ocijenivši ga kao primjer kvalitetnog i suvremenog generala.

Njegovo imenovanje na novu dužnost smatra priznanjem našim oružanim snagama, ali i hrvatskim vojnim promatračima u UN-ovim misijama širom svijeta.

Repinc je rekao da je ova mirovna misija na crti razdvajanja dviju nuklearnih sila. Dodao je i da ne očekuje neke velike probleme te da će mu potporu dati i hrvatski časnici koji se tamo već nalaze pod UN-ovim zapovjedništvom.

Osim redovitih zadaća nadgledanja crte razgraničenja Indije i Pakistana, misija će se uključiti, u skladu sa svojim mogućnostima, i u pružanje pomoći potresom pogođenim dijelovima Pakistana, istaknuo je Repinc.

Rekao je i da je tijekom prošloga tjedna bio u New Yorku gdje se pripremao za tu dužnost koju će šest mjeseci obnašati u Pakistanu, a šest u Indiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙