FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skopje: počeo Ministarski forum o zdravlju

SKOPJE, 25. studenog 2005. (Hina) - Drugi ministarski forum o zdravljui gospodarskom razvoju jugoistočne Europe u 21. stoljeću počeo je upetak u Skopju u organizaciji Ureda za Europu Svjetske zdravstveneorganizacije, Vijeća Europe, Razvojne banke Vijeća Europe (CEB), Paktaza stabilnost i Vlade Makedonije.
SKOPJE, 25. studenog 2005. (Hina) - Drugi ministarski forum o zdravlju i gospodarskom razvoju jugoistočne Europe u 21. stoljeću počeo je u petak u Skopju u organizaciji Ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije, Vijeća Europe, Razvojne banke Vijeća Europe (CEB), Pakta za stabilnost i Vlade Makedonije.

Sudionici foruma, ministri zdravstva iz osam država- Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Rumunjske , Srbije i Crne Gore i Makedonije, razmatraju pitanja zdravstva i gospodarskog razvoja uz poseban osvrt na socioekonomske nejednakosti u zdravstvu, gospodarske implikacije zdravlja stanovništva, te načine rješavanja tih pitanja u regiji.

U radu prvog dana Foruma razmatrani su ostvareni rezultati na projektima osmišljenim na Prvom forumu koji je održan 2001. godine u Dubrovniku. U okviru Pakta za stabilnost usvojeno je osam projekata za razvijanje mreže zdravstva u Jugoistočnoj Europi a potvrđeni su Dubrovačkom poveljom.

Ti projekti su uspostava regionalne informacijske mreže, pojačanje nadzora nad zaraznim bolestima, pojačanje službi za mentalno zdravlje, osiguranje krvi i krvnih proizvoda, dostupnost sigurnim prehrambenim proizvodima, učinci procesa Pakta stabilnosti na razvoj zdravstva i o borbi protiv pušenja.

Hrvatski ministar zdravstva Neven Ljubičić predstavio je projekt o borbi protiv pušenja koji koordinira Hrvatska.

Iznijet je podatak da je u jugoistočnoj Europio pušenje za 40 posto raširenije nego u Europskoj uniji.

Hrvatska je na osnovi Deklaracije Svjetske zdravstvene organizacije izradila restriktivniji i snažniji zakon i može se reći da je pionir u tome u Jugoistočnoj Europi, rekao je Ljubičić i predstavio akcijski plan suzbijanja pušenja koji bi de trebao primijeniti u cijeloj regiji.

Sudionici Foruma u subotu će potpisati Povelju o suradnji u oblasti zdravstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙