FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Freedom House: Hrvatska je slobodna zemlja

WASHINGTON, 20. prosinca 2005. (Hina) - Freedom House, američkaorganizacija koja se zauzima za demokraciju i slobodu u svijetu,svrstala je Hrvatsku među slobodna zemlje ocijenivši kako je u 2005.napredovala u jačanju političkih prava i građanskih sloboda, ali da sei dalje suočava s demokratskim izazovima.
WASHINGTON, 20. prosinca 2005. (Hina) - Freedom House, američka organizacija koja se zauzima za demokraciju i slobodu u svijetu, svrstala je Hrvatsku među slobodna zemlje ocijenivši kako je u 2005. napredovala u jačanju političkih prava i građanskih sloboda, ali da se i dalje suočava s demokratskim izazovima.

Hrvatska je u godišnjem izvješću Freedom Housea za 2005., objavljenom u ponedjeljak, dobila kao i prošle godine ocjenu 2 za politička prava i 2 za građanske slobode, čime je smještena među 89 slobodnih zemalja svijeta.

"Hrvatska je u 2005. općenito poboljšala politička prava i građanske slobode, ali se još uvijek suočava s problemima u pravosuđu i odnosu prema Srbima na lokalnoj razini", rekla je za Hinu Sanja Tatić, analitičarka u Freedom Houseu koja je radila na izvješću za Hrvatsku.

Freedom House smatra da se "Hrvatska nalazi na dobrom putu" i ističe slobodne i poštene predsjedničke izbore u siječnju i lokalne izbore u svibnju, rekla je Tatić.

"Veliki napredak hrvatska Vlada je ove godine ostvarila u borbi protiv korupcije", rekla je ona, navodeći kako izvješće hvali Vladinu odluku o jačanju ovlasti Ureda za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) i provedbu izmijenjenog zakona protiv sukoba interesa javnih službenika.

Tatić je, međutim, rekla kako i dalje ostaje zabrinutost "odnosom prema srpskoj manjini na lokalnoj razini".

"Srbi su uvelike nedovoljno predstavljeni u lokalnim i regionalnim vlastima, državnoj administraciji i sudskim tijelima", rekla je ona.

Osim toga zabrinutost izaziva i to što je velik broj Srba povratnika "uhićen i proglašen krivim za ratne zločine" na nižim sudovima, da bi ih kasnije Vrhovni sud oslobodio zbog nedostatka dokaza, navela je analitičarka Freedom Housea.

Problem je i hrvatski pravosudni sustav koji pati od neučinkovitosti i nedostatka iskusnih sudaca što dovodi do velikog broja zaostalih slučajeva, predugačkog trajanja suđenja i pomanjkanja provedbe sudskih odluka, rekla je Tatić.

Zbog svega toga Hrvatska je ocijenjena kao slobodna, ali se još uvijek po pravima i slobodama ne može uspoređivati s najboljim zemljama, rekla je ona.

Hrvatska je od 1993. bila ocjenjivana kao djelomično slobodna zemlja, a od 2001. kao slobodna. Jednake ocjene 2 za stanje političkih prava i građanskih sloboda dobila je i za 2004. te prethodne dvije godine.

Freedom House je u ponedjeljak objavio izvješće o demokraciji i slobodama u svijetu u 2005. u kojem je ocijenio da se stanje slobode značajno poboljšalo, s 27 zemalja koje su zabilježile napredak, a samo 9 koje su nazadovale.

Prema izvješću od 192 zemlje svijeta njih 89 sa skoro 3 milijarde stanovnika je slobodno, 58 s 1,2 milijardi stanovnika je djelomično slobodno, 45 zemalja s 2,3 milijarde stanovnika su neslobodne.

Rusija je ponovno ocijenjena kao neslobodna zbog politike predsjednika Vladimira Putina koja priječi razvoj građanskog društva i sprječava demokratsku političku oporbu.

Napredak je zabilježen u muslimanskim zemljama s povećanjem broja slobodnih i djelomično slobodnih zemalja i smanjenjem broja neslobodnih, reklo je izvješće.

Među najgorima od najgorih je osam zemalja - Kuba, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Uzbekistan, Libija, Sirija, Sudan i Burma - s najlošijim ocjenama zbog sustavnog uskraćivanja demokratskih sloboda.

Freedom House, organizacija sa sjedištem u Washingtonu, ocjenama od 1 do 7 ocjenjuje politička prava i građanske slobode u zemljama svijeta s tim da najviša ocjena 1 označava demokraciju najbližu idealu, a najniža 7 znači praktički odsustvo prava i sloboda.

Zemlje s ukupnom prosječnom ocjenom od 1 do 2,5 su slobodne, između 3 i 5 djelomično slobodne, a od 5,5 do 7 neslobodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙