FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapovjednik britanske vojske pokrenuo istragu o zlostavljanju civila u Iraku

LONDON, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Zapovjednik britanskevojske odbacio je nagađanja da njegova istraga o tome da britanskivojnici zlostavljaju iračke civile znači "lov na vještice", ustvrdivšida mu je dužnost istražiti navodne nezakonitosti.
LONDON, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Zapovjednik britanske vojske odbacio je nagađanja da njegova istraga o tome da britanski vojnici zlostavljaju iračke civile znači "lov na vještice", ustvrdivši da mu je dužnost istražiti navodne nezakonitosti.

U intervjuu listu "Times" u ponedjeljak, general sir Mike Jackson potvrdio je da je naredio istragu o navodnom sustavnom zlostavljanju od strane britanskih vojnika u Iraku.

"Ustajem i padam s mojim vojnicima, ali ljudi ne razumiju da ako postoje sumnje o zlostavljanju civila u Iraku, to mora biti istraženo. Svaka sumnja da je riječ o nekom lovu na vještice je potpuno pogrešna", dodao je.

Velika Britanija je provela istragu nad nekoliko slučajeva smrti i ozlijeđivanja Iračana od početka savezničke invazije na Irak 2003.

Neki visoki dužosnici, zakonodavci i mediji optužuju vojsku i britansku Vladu da optužuju vojnike zbog političkih razloga. Kritičari, naime, tvrde da su optužbe za ratne zločine za skupinu britanskih vojnika povezane sa smirivanjem iračke i Muslimanske javnosti.

No, Jackson tvrdi da postoji velika razlika između vojnika koji poštuju sva ratna pravila od onih koji se optužuju za zlostavljanje civila, istaknuvši kako bi veća pogreška bila ne suočiti se s tim optužbama.

"To također znači i da ako se tim ozbiljnim optužbama valjano ne pristupi, položaj vojske može biti narušen", kazao je.

Jackson se u veljači ispričao iračkom narodu nakon što su trojica britanskih vojnika zatvoreni zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙