FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mandelson: Napredak u svjetskim pregovorima pri WTO-u nije zasad moguć

HONG KONG, 12. prosinca 2005. (Hina/AP) - Europski povjerenik zatrgovinu Peter Mandelson u ponedjeljak je izjavio kako iznenadnopostizanje sporazuma na ministarskom sastanku u sklopu pregovora podokriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO) nije moguće,istaknuvši da bi se članice umjesto toga trebale usredotočiti naostvarivanje napretka kako bi se utvrdio okvirni sporazum početkom2006.
HONG KONG, 12. prosinca 2005. (Hina/AP) - Europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson u ponedjeljak je izjavio kako iznenadno postizanje sporazuma na ministarskom sastanku u sklopu pregovora pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO) nije moguće, istaknuvši da bi se članice umjesto toga trebale usredotočiti na ostvarivanje napretka kako bi se utvrdio okvirni sporazum početkom 2006.

Krug svjetskih trgovinskih pregovora započet u Dohi zapeo je na pitanju trgovine poljoprivrednim proizvodima, pri čemu su zemlje u razvoju ocijenile neodgovarajućima ponude Europske unije, Sjedinjenih Država i ostalih bogatih zemalja o snižavanju njihovih trgovinskih barijera.

Članice su pokušavale postići okvirni sporazum u Hong Kongu oko određenih formula za smanjenje carina i poticaja u poljoprivredi, no Mandelson je kazao da postizanje konsenzusa tijekom šestodnevnog sastanka u okviru WTO-a, koji započinje u utorak, "nije moguće jednostavno zato jer je premalo toga iznijeto o čemu bi se moglo pregovarati u Hong Kongu".

Umjesto toga, ta bi 149-člana međunarodna organizacija trebala nastojati postići dogovor "unutar razumnog perioda iduće godine", a nadamo se tomu u prvom tromjesečju, kazao je Mandelson. Neki ministri trgovine predlagali su da WTO održi samit početkom iduće godine kako bi pregovarači mogli postići konačan sporazum do kraja 2006.

Europski povjerenik je istaknuo da EU neće dati novu ponudu o trgovini poljoprivrednim proizvodima koja bi izlazila iz okvira prosječnog 46-postotnog smanjenja poljoprivrednih carina ponuđenog u listopadu, ukoliko ne vidi poduzimanje koraka drugih strana kako bi se smanjile barijere na području usluga i industrijskih proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙