FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: Ministri trgovine traže konsenzus; Kina poziva na pošten dogovor za siromašne

HONG KONG , 14. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Ministri trgovine započelisu težak zadatak postizanja konsenzusa o novom sporazumu oliberalizaciji globalne trgovine, pri čemu je novi svjetski gigantKina pozvala razvijene zemlje da donesu sporazum koji bi bio pošten zasiromašne zemlje.
HONG KONG , 14. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Ministri trgovine započeli su težak zadatak postizanja konsenzusa o novom sporazumu o liberalizaciji globalne trgovine, pri čemu je novi svjetski gigant Kina pozvala razvijene zemlje da donesu sporazum koji bi bio pošten za siromašne zemlje.

Na ministarskoj konferenciji pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO) ministri iz 149 zemalja članica pokušavaju premostiti dugo prisutni jaz u trgovini poljoprivrednim proizvodima, industrijskim robama i uslugama.

Vjerojatnost značajnijeg napretka je slaba zbog dugo ukorijenjenih razlika između Europske unije i Sjedinjenih Država, te između razvijenih i zemalja u razvoju, u pogledu trgovine poljoprivrednim proizvodima i pristupa tržištu.

Rano u srijedu oko 20 militantnih korejskih poljoprivrednika, koje je u stopu slijedilo 150 fotoreportera, pokušali su nakratko probiti policijski obruč u blizini mjesta održavanja sastanka WTO-a u Hong Kongu. Nekolicina prosvjednika od njih nekoliko tisuća u Hong Kongu koji prosvjeduju u ime siromašnih, uspjeli su silom oduzeti nekoliko policijskih štitova nakon čega su bili prisiljeni povući se uz primjenu šmrkova i palica. Štitovi su kasnije vraćeni policajcima.

Razlike među pregovaračima iznova su se uzburkale na plenarnoj sjednici u srijedu, kada su zemlje članice iznijele svoje pozicije, pri čemu Sjedinjene Države gledaju unaprijed, na drugi sastanak koji će se održati iduće godine kako bi se riješili ti problemi.

Američki trgovinski predstavnik Rob Portman kazao je da si trgovinski predstavnici ne mogu priuštiti da propuste priliku ove generacije. Ako sporazum nije sada na pomolu, trebali bi se uskoro ponovno sastati kako bi se osiguralo da bude dovršen do krajnjeg roka 2006.

"Ne smijemo otići bez utvrđivanja datuma početkom iduće godine za ponovno okupljanje, kako bi se prekinuo zastoj u pregovorima, pa da naši pregovarači mogu završiti posao do kraja 2006.", kazao je. Portman je pozvao da se barem postigne neki napredak oko ključnih pitanja te da se ponovno izdvoji EU radi kritika.

Zauzvrat, europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson ponovio je da je na drugima da prvi nešto poduzmu, prije nego da traže još ustupaka. "EU je u Hong Kongu da dogovori posao s drugima ako ostali žele poslovati s EU-om", kazao je Mandelson.

Sa svoje je strane kineski ministar trgovine Bo Xilai pozvao da se za najsiromašnije zemlje svijeta dogovori povlašteni tretman u svakom novom globalnom trgovinskom paktu, ustvrdivši da se bogate zemlje mogu za sebe same pobrinuti.

Bo se prisjetio mase siromašnih poljoprivrednika diljem svijeta upozorivši da ako budu suočeni s većim pritiskom u novom trgovinskom sustavu, problemi koji će iz toga proizaći mogli bi pogoditi svakog. "Ako se ruralno stanovništvo koje je ionako već siromašno izloži ozbiljnijim negativnim utjecajima, mogle bi se potaknuti katastrofe. Ni razvijene zemlje ne bi bile pošteđene problema", kazao je Bo.

Kina je ranije u srijedu objavila da će smanjiti uvozne carine za više od 100 kategorija proizvoda od 1. siječnja sukladno svojim obvezama prema WTO-u. Takva najava je uslijedila nakon što je ured američkog trgovinskog predstavnika u svojem izvješću objavio da iako je Kina poduzela mjere za ukidanje ili reviziju više od 1.000 zakona i propisa u sklopu ispunjavanja svojih obveza prema WTO-u, činjenica da je nastavila upravljati trgovinom ostaje problem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙