FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki potpredsjednik Cheney u nenajavljenom posjetu Iraku

BAGDAD, 18. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američki potpredsjednikDick Cheney u nedjelju je uz izuzetne mjere osiguranja stigao unenajavljen posjet Iraku kako bi se osobno osvjedočio o političkom isigurnosnom stanju u zemlji netom nakon što su održani parlamentarniizbori koje je okarakterizirao kao odlučujući korak za smanjenjeameričke nazočnosti.
BAGDAD, 18. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američki potpredsjednik Dick Cheney u nedjelju je uz izuzetne mjere osiguranja stigao u nenajavljen posjet Iraku kako bi se osobno osvjedočio o političkom i sigurnosnom stanju u zemlji netom nakon što su održani parlamentarni izbori koje je okarakterizirao kao odlučujući korak za smanjenje američke nazočnosti.

"Sretan sam što sam imao priliku uvjeriti se danas i osobno u to kakvo je stanje u Iraku, osjetiti ga na terenu, posebno nakon sjajnih izbora koji su održani", rekao je Cheney novinarima.

Cheney se tijekom osmosatnog boravka u Iraku susreo s premijerom Ibrahimom al Jafarijem i predsjednikom Jalalom Talabanijom. Nedjeljni posjet Iraku Cheneyev je prvi boravak u toj zemlji nakon američke invazije 2003. godine.

Tijekom posjeta američki potpredsjednik razgovarao je i sa zapovjednicima američkih snaga u Iraku, generalima Georgeom Caseyem i Johnom Abizaidom te posjetio vojnu bazu Taji sjeverno od Iraka.

Cheney je kazao kako će trajati još nekoliko dana dok ne budu poznati konačni rezultati iračkih izbora, održanih 15. prosinca, ali je izrazio zadovoljstvo povećanom stopom odaziva među sunitskom populacijom u zemlji, uključujući čak i nemirna područja poput pokrajine Anbar.

U Anbaru, jednom od glavnih poprišta sukoba s pobunjenicima, na prošlim je izborima održanim u siječnju odaziv birača iznosio jedva dva posto, dok je na ovim izborima u nekim jedinicima premašio čak 75 posto.

"Razina odaziva na izbore u cijeloj je zemlji bila izuzetna", rekao je Cheney. "To je upravo ono što je potrebno kako bi se izgradile političke strukture Iraka sposobnog za samostalno upravljenje i vođenje države koja ujedinjuje različite segmente populacije", kazao je Cheney.

Cheneyev put u Irak dogodio se istog dana kad se očekuje da američki predsjednik George Bush u Washingtonu održi govor o Iraku u svom obraćanju naciji. Iako planiran tjednima unaprijed, posjet potpredsjednika Cheneya popraćen izuzetno velikim mjerama sigurnosti nije bio najavljen, a novinari su o njemu smjeli izvijestiti tek neposredno pred Cheneyev odlazak iz Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙