FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor organizirala je danas, drugu godinu zaredom, božićno druženje djece poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su ostali bez oba roditelja, priopćeno je iz Kabineta ministrice. Na božićnom druženju okupilo se 43 djece poginulih hrvatskih branitelja bez oba roditelja zajedno sa svojim starateljima. Upućujući djeci i njihovim starateljima čestitke u povodu predstojećih blagdana, potpredsjednica Kosor istaknula je kako se upravo u ovo vrijeme treba prisjećati doprinosa njihovih roditelja u stvaranju slobodne, samostalne, neovisne i europske Hrvatske. U ime Zajednice udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata potpredsjednici Kosor zahvalu je uputila predsjednica Zajednice Neda Balog.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan ocijenio je danas kako bi za Hrvatsku bilo dobro da se već iduće godine održe prijevremeni izbori te da građani dobiju sposobniju i odgovorniju vlast od aktualne HDZ-ove. "S obzirom na kvalitetu ove vlasti, bilo bi dobro da je iduća godina izborna, da Hrvatska ne troši vrijeme koje je dragocjeni resurs, ali to ne ovisi o Račanu i SDP-u, nego o tome imaju li Sanader i HDZ dovoljno ruku u parlamentu", izjavio je Račan na konferenciji za novinare na kojoj je iznio stajalište o radu Vlade i svoje stranke u 2005. Kao dobre poteze HDZ-ove Vlade u ovoj godini naveo je početak pregovora o ulasku Hrvatske u EU, te zajedničku inicijativu njega i premijera Ive Sanadera oko tzv. Saveza za Europu, iako taj savez, kako je rekao, nije idiličan ni bez konflikata.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić danas je na Glavnoj izbornoj skupštini HSS-a izrazio zabrinutost stanjem u stranci, ali i zabrinutost za njezinu budućnost. "Osobno sam zabrinut za stanje u stranci, vidim pukotine koje prijete raskolom naših odnosa, a možda i stranke", rekao je Tomčić pred 851 izaslanikom koji će odlučiti hoće li aktualni prdsjednik i nakon 11 godina nastaviti voditi HSS, ili će ta dužnost pripasti Josipu Friščiću. Pozvao je na transformaciju stranke, čvrsto utemeljenu na vrijednostima Radića i Mačeka. Tomčić je uputio kritike Vladi, prozivajući je da nije spremna riješiti unutarnje gospodarske probleme. Poručio je i da se poljoprivredno zemljište ne smije prodavati strancima, pa i po cijenu ulaska u EU, te 'zaradio' pljesak izaslanika, jedini tijekom 50-minutnog govora.

OSIJEK - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarao je danas u Osijeku s osječkom gradonačelnikom Antom Đapićem. Današnji posjet zagrebačkoga gradonačelnika Osijeku ocijenjen je kao početak "dobre i otvorene suradnje hrvatske i slavonske metropole". Milan Bandić podsjetio je da je ustavna obveza hrvatske metropole i njega kao gradonačelnika suradnja u regiji i u subregiji, a posebice s općinama, gradovima i županijama od posebne državne skrbi. "Od Zagreba možemo koristiti brojna iskustva iz područja rješavanja prometne infrastrukture i komunalnog uređenja grada, no i mi u nekim slučajevima možemo poslužiti kao dobar primjer", rekao je osječki gradonačelnik Anto Đapić.

OSIJEK - Ova godina bila je najteža za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) u Osječko-baranjskoj županiji u posljednih 15 godina, ali i godina u kojoj se HDZ konsolidirao, istaknuo je danas na božićnome domjenku županijski povjerenik te stranke Tomislav Ivić. Rekao je kako HDZ čeka "mnogo posla u pogledu oživljavanja gospodarstva i rješavanja teškoga socijalnog statusa stanovnika istočne Hrvatske". Podsjetio je da je stranka, unatoč problemima nakon raskola uoči lokalnih izbora u travnju ove godine, ipak postigla dobre izborne rezultate.

OSIJEK - Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića danas je Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek organizirala akciju "Kupujmo domaće za Božić" na kojoj sudjeluje 60-tak tvrtki iz Osijeka i Osječko-baranjske županije. Cilj je ove akcije kao i akcije koju Hrvatska gospodarska komora kontinuirano provodi pod sloganom "Kupujmo hrvatsko" da se kupnjom domaćih proizvoda osnaži hrvatsko gospodarstvo i posebno obiteljski proizvođači koji nude izvorne slavonske proizvode, rekao je Zoran Kovačević, predsjednik Županijske komore Osijek.

POLIČNIK - U Poličniku kod Zadra danas su položena dva temeljna kamena - za športsku dvoranu i poslovnu zonu, a otvoren je i novi dječji vrtić. Na prigodnoj svečanosti temeljni kamen za športsku dvoranu položio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Dvorana će stajati oko 10 milijuna kuna. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka financirat će je s 80 posto, a ostatak će dati Zadarska županija. Na današnjoj svečanosti u Poličniku otvoren je novi dječji vrtić za 120 predškolske djece. Pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić svečano je položio temeljni kamen za poslovnu zonu u Poličniku koja se sastoji od 40-ak parcela namijenjenih budućim poduzetnicima.

OSIJEK - Jutros oko 9,30 sati automobil kojim je upravljao osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, a u kojem su bili saborski zastupnik i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš i članovi HDSSB-a Mato Radeljić i Nedeljko Bosanac, imao je lakšu prometnu nesreću, potvrdila je osječko-baranjska Policijska uprava. Prema riječima župana Bubala, to se dogodilo na cesti između Širokog Polja i Kuševca kod Đakova, u trenutku kada je na njihov trak iz suprotnog smjera prešao mali teretni kamion. Iako se, kako bi izbjegao sudar, automobil približio rubu ceste, vozila su se ipak sudarila, nakon čega je automobil završio u odvodnom kanalu. Nitko nije ozlijeđen.

ZAGREB - Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske na sedmoj sjednici raspravljalo je o sastavljenom ili rastavljenom pisanju niječnice i enklitičkih oblika glagola htjeti, priopćio je danas predsjednik Vijeća. Vijeće je nakon uvodnog izlaganja predsjednika - akademika Radoslava Katičića i rasprave prihvatilo većinski zaključak kojim preporučuje pravopisno rješenje po kojem se u zanijekanom prezentu glagola htjeti niječnica piše rastavljeno od glagolskih oblika. Na sjednici, održanoj 15. prosinca, članovi Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika razmotrili su i Nacrt prijedloga okvira za zakonsku regulaciju položaja i uporabe hrvatskoga jezika u visokome školstvu. Kako se napominje u priopćenju, složili su se o sadržaju i formulaciji konačnoga teksta koji će biti podastrt Vijeću na sljedećoj sjednici.

ZAGREB - Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu otvoren je prvi poslijediplomski studij - Studij kroatologije, s dopusnicom Ministra znanosti, obrazovanja i športa, priopćili su danas Hrvatski studiji. Uvodno je o novoj znanstvenoj disiplini govorio akademik Radoslav Katičić, voditelj poslijediplomskoga doktorskog Studija kroatologije na Hrvatskim studijima, a nakon njega i prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš te voditelj Hrvatskih studija i predsjednik Stručnog vijeća Marko Pranjić. Svi su iskazali zadovoljstvo početkom rada i otvorenjem poslijediplomskog studija koji će unaprijediti razumijevanje hrvatske kulture.

RIJEKA - Josip Horvat (1987.) iz Dražica nedaleko Rijeke kojeg je policija uhitila i privela radi kaznenog djela krađe pronađen je jutros u 5,20 sati mrtav u prostorijama za zadržavanje Prve policijske postaje u Rijeci, doznaje se u policiji. Da je mladić preminuo zamijetio je pri obilasku prostorija za zadržavanje šef Prve policijske postaje koja se nalazi u središtu grada. Na mjesto događaja izašli su istražni sudac, djelatnici županijskog državnog odvjetništva i sudske medicine. Utvrđeno je da na tijelu preminulog mladića nema uočljivih ozljeda. Tijelo je potom prevezeno na sudsku medicinu gdje će biti obavljena obdukcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙