FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski pregovarački tim za EU izvijestio Nacionalni odbor o screeningu

ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski pregovarački tim za EU načelu s Vladimirom Drobnjakom izvijestio je u petak u Saboru Nacionalniodbor za praćenje pregovora s Europskom unijom o dosadašnjem tijekuscreeninga, dubinske analize usklađenosti hrvatskoga zakonodavstva seuropskim.
ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski pregovarački tim za EU na čelu s Vladimirom Drobnjakom izvijestio je u petak u Saboru Nacionalni odbor za praćenje pregovora s Europskom unijom o dosadašnjem tijeku screeninga, dubinske analize usklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s europskim.

"Mi smo ocijenili, kao članovi Nacionalnog odbora, da je rad pregovaračkog tima u ovoj fazi doista bio kvalitetan i dobili smo od njih i kvalitetnu informaciju", rekao je u izjavi za novinare predsjednik Odbora Ivica Račan nakon sastanka koji je trajao više od tri sata. On je objasnio da se sastanak odužio jer su se nešto više zadržali na poglavlju sloboda kretanja kapitala, i u okviru njega na pitanju nekretnina.

Prema Račanovim riječima, bilo je različitih stajališta o tome treba li ići, kada je riječ o nekretninama, na poziciju u pregovorima da se ishode trajna izuzeća oko nekih stvari ili ne, ili to prepustiti prelaznim razdobljima. Ta rasprava još nije završena na Nacionalnom odboru, nastavio je Račan, niti je bilo usklađivanja proturječnih stajališta.

"Dogovoreno je da će ionako idući tjedan na screeningu o ovom poglavlju (slobodi kretanja kapitala) naši pregovarači izaći s jednim otvorenim stajalištem. Dakle, nećemo definirati niti da prihvaćamo acquis (pravna stečevina EU-a), kada je riječ o nekretninama, niti da ga odbijamo, pa ćemo morati tu stvar definitivno zauzeti kada se bude definiralo pregovaračko stajalište u sljedećoj fazi pregovora, u naporu da do tog pregovaračkog stajališta preko Nacionalnog odbora dođemo konsenzusom", rekao je Račan.

Na novinarski upit tko je predlagao trajna izuzeća i za što, Račan nije želio izravno odgovoriti nego je samo rekao da postoje stajališta o izuzećima koja su već prisutna u SSP-u, a riječ je o poljoprivrednom zemljištu i zaštićenim područjima prirode. "Neki od nas misle da nema razloga da se ne uvede i ekonomska zaštitna klauzula."

Glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak ocijenio je da je sastanak bio koristan jer su bili iznijeti različiti pogledi i razni korisni prijedlozi glede izrade pregovaračkih stajališta kada je riječ o poglavlju 4, odnosno slobodi kretanju kapitala, u okviru čega su nekretnine.

"Ono što treba ovog trenutka jasno naglasiti jest da mi još uvijek nismo došli do točke izrade pregovaračkih stajališta", rekao je Drobnjak. Najavio je da će se idući tjedan u Bruxellesu održati bilateralni screening iz poglavlja slobode kretanja kapitala.

Prema njegovim riječima, nakon toga, za otprilike dva mjeseca, Europska komisija izradit će izvješće o screeningu i tada će biti definirano kada se može očekivati otvaranje tog poglavlja.

"Tada će biti do kraja markiran prostor za izradu naših pregovaračkih stajališta. Mi dakle danas nismo donosili nikakve odluke, samo smo sadržajno i analitički prošli kroz to područje, a izrada pregovaračkih stajališta tek predstoji. Da još jednom naglasim, mi u srijedu u Bruxellesu nećemo preuzimati obveze, samo ćemo iznijeti kako pravna stečevina u tom konkretnom području izgleda u Hrvatskoj i usporediti je s onom u EU-u".

Istaknuo da je poglavlje nekretnina krajnje osjetljivo i krajnje teško. "Međutim, to je nešto u što treba zagristi, to je problem koji se može rješavati na razne načine. Ne samo kroz prijelazna razdoblja već i doradama u hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu...kako bi se nacionalnim zakonodavstvom, a na nediskriminirajući način prema državljanima EU, na dugu stazu dodatno zaštitile naše nekretnine", rekao je Drobnjak.

Na novinarski upit koliko je pregovaračkom timu ograničavajući moment to što se SSP-om predviđa da se tržište nekretnina liberalizira 2009. godine, Drobnjak je rekao da su SSP ratificirali Sabor i sve zemlje članice Unije, te da je time postao sastavni dio acquisa, "a u kojoj mjeri će on biti olakotna ili otegotna okolnost pokazat će daljnji rad na pregovaračkim stajalištima".

Unutar SSP-a RH se obvezala na postupnu liberalizaciju tržišta nekretnina što znači da će od 1. veljače 2009. biti dopuštena građanima EU-a kupnja nekretnina u RH, osim poljoprivrednog zemljišta i zaštićenih područja prirode.

Račan je dodao da se zaboravlja da u SSP-u postoje jasno definirani izuzeci koji se tiču upravo poljoprivrednog zemljišta i zaštićenih područja prirode. Dakle, kako je objasnio, "ona su izuzeta od prava stranaca da kupuju te nekretnine". Također je rekao da postoji još jedno opće izuzeće, a to je mogućnost da se strancima ograniči stjecanje nekretnina ukoliko je to u javnom interesu.

"Dakle, u SSP-u ima dovoljno ograničenja i laž je ono što smo mogli čuti da su oni ljudi koji su potpisali SSP predali nekretnine strancima i čak, kako je ovdje rečeno, izdali nacionalni interes. Rekao bih da je obrnuto, oni koji danas žele da pregovaramo s EU, a da i ne pokušamo pregovarati u našu korist, pa i u pravcu izuzeća kada je riječ o nekretninama koje bi mogli steći stranci, mislim da bi se tu moglo govoriti je li to zaštita nacionalnih interesa. Zato mislimo da je u ovom delikatnom pitanju vrlo važno govoriti činjenicama a ne političkim objedama", rekao je Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙