FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S Italijom potpisan sporazum o konsolidaciji duga RH po Pariškom klubu

ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker iveleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj Alessandro Grafinipotpisali su danas bilateralni Sporazum između vlada dviju zemalja okonsolidaciji duga Republike Hrvatske prema vanjskim kreditorima,članicama Pariškog kluba.
ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker i veleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj Alessandro Grafini potpisali su danas bilateralni Sporazum između vlada dviju zemalja o konsolidaciji duga Republike Hrvatske prema vanjskim kreditorima, članicama Pariškog kluba.

Ministarstvo financija je u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom i bankama agentima vodilo bilateralne pregovore sa zemljama članicama Pariškog kluba od 1996. do 1998. godine, kada su potpisani ugovori sa svim zemljama osim Italije.

Pregovori s Italijom su pak započeli 1996. godine, a dovršeni prošlog mjeseca, rekao je tom prilikom ministar Šuker te ustvrdio da su današnjim potpisivanjem sporazuma u potpunosti regulirane obveze Hrvatske prema Pariškom klubu.

Ovim je sporazumom preuzet hrvatski dug u ukupnom iznosu od 42 milijuna eura, od čega je 32 milijuna eura dug po kreditima i poslovima koje su koristile pravne osobe s teritorija Hrvatske, a koje će taj dug i vraćati.

Preostalih 10 milijuna eura duga je tzv. neraspoređeni dug, za koji nije moguće utvrditi krajnjeg korisnika s teritorija bivše SFRJ, a čiju su otplatu preuzele sve države sljednice prema postotku koji je definirao Međunarodni monetarni fond.

Ukupni dug Hrvatske po Pariškom klubu (14 država) iznosi oko 735 milijuna eura, od čega je do danas otplaćeno oko 47 posto ili 346 milijuna eura, a u idućoj godini na naplatu dospijeva 71 milijun eura, rekao je Šuker.

Prema Italiji 31. siječnja iduće godine dospijeva 51,78 posto glavnice duga Hrvatske te kamata, što ukupno iznosi 32,8 milijuna eura, dok se 9,1 milijun eura reprogramira do 2009. godine.

Uz Sporazum, danas je potpisano i tzv. Popratno pismo kojim su regulirane četiri financijske konvencije potpisane nakon 1982. godine, a kojim se utvrđuje da talijanska strana više nema potraživanja prema Hrvatskoj na temelju tri konvencije, dok se za četvrtu utvrđuje da će Zagrebačka banka nastaviti otplatu duga po originalnim dospijećima.

To su pismo potpisali predstavnici Zagrebačke banke i talijanske Agencije za osiguranje inozemnih poslova SACE S.p.A.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙