FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Održan skup u povodu Daytonskog sporazuma

MOSTAR, 14. prosinca 2005. (Hina) - U sklopu obilježavanja 10.obljetnice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je potpisan 14.prosinca 1995. godine u Parizu u srijedu je u Mostaru podpokroviteljstvom Predsjedništva BiH održan znanstveni skup o tomsporazumu i njegovim perspektivama.
MOSTAR, 14. prosinca 2005. (Hina) - U sklopu obilježavanja 10. obljetnice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je potpisan 14. prosinca 1995. godine u Parizu u srijedu je u Mostaru pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH održan znanstveni skup o tom sporazumu i njegovim perspektivama.

Ovo je prvi skup u organizaciji nekog bosanskohercegovačkog tijela vlasti na kojem su o Daytonskom sporazumu raspravljali istaknuti znanstvenici, pravni i ekonomski stručnjaci iz oba bosanskohercegovačka entiteta Federacije BiH i Republike Srpske.

Višesatna rasprava pokazala je da među znanstvenicima iz Federacije BiH i Republike Srpske postoje suprotstavljena stajališta o Daytonskom sporazumu.

Znanstvenici i stručnjaci iz Federacije BiH u raspravi su kritizirali Daytonski sporazum ističući da on ograničava perspektive BiH dok su oni iz Republike Srpske hvalili Daytonski sporazum navodeći da je riječ o uspješnom sporazumu.

Profesor Pravnog fakulteta u Mostaru Božo Žepić je primjerice kazao da daytonski ustrojena država BiH nije samoodrživa, jer su Srbi, po njegovim riječima, u najpovlaštenijem položaju- dodijeljena im je republika i teritorij, a Hrvati su u najpodređenijem položaju, jer ih u Federaciji BiH preglasavaju Bošnjaci, a u Republici Srpskoj nemaju utjecaja. Po Žepićevim riječima ključna je dvojba treba li BiH biti sastavljena od 3 entiteta, odnosno republika, ili treba uspostaviti više regija.

Akademik iz Banje Luke Rajko Kuzmanović usprotivio se uspostavi centralizirane države BiH. "Realno rješenje za državu BiH je postojanje dva, a još bolje 3 entiteta", kazao je akademik Kuzmanović.

On se pri tom usprotivio i zamislima o uspostavi bosanske nacije i dominaciji jednog bosanskog jezika u BiH. Profesor Pravnog fakulteta iz Sarajeva Ćazim Sadiković zauzeo se za uspostavu "bosanskohercegovačke nacije".

Profesor Fakulteta političkih znanosti iz Sarajeva i predsjednik nevladine organizacije Srpsko građansko vijeće BiH Mirko Pejanović je naglasio da prema najnovijim demografskim istraživanjima trenutačno u BiH živi 3,5 milijuna stanovnika umjesto prijeratnih 4,5 milijuna te da je demografskim promjenama najgore pogođen hrvatski narod u BiH kojeg je u postotku najviše nestalo iz BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙