FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar za novinare o zaštiti žrtava trgovine ljudima

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - O zaštiti žrtava trgovine ljudima umedijskom izvješćivanju danas je u Zagrebu održan seminar za novinareu organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Uredaza ljudska prava hrvatske Vlade.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - O zaštiti žrtava trgovine ljudima u medijskom izvješćivanju danas je u Zagrebu održan seminar za novinare u organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Ureda za ljudska prava hrvatske Vlade.

Raspravu o zakonskim i etičkim smjernicama pri izvješćivanju o žrtvama trgovine ljudima, posebice malodobnicima, i nasilju kad su oni žrtve i počinitelji vodio je novinar Saša Leković, trener istraživačkog novinarstva s međunarodnom licencijom i medijski savjetnik.

Novinari su izmjenjivali iskustva o načinima kako (ne) izvješćivati o tim temama na konkretnim primjerima novinarskih izvješća. Upozoravali su na teškoće s kojima se suočavaju, primjerice, s urednicima i izvorima podataka.

Leković je istaknuo kako novinari moraju u prvom redu raditi na sebi, odnosno sami se izboriti da njihova izvješća budu po standardima profesionalnog novinarstva, a mistifikacija je da neetično izvješćivanje prodaje novine.

Predstojnik Vladina Ureda za ljudska prava Luka Mađerić podsjetio je da je u Hrvatskoj od kada se vodi evidencija, 2002., zabilježena 41 žrtva trgovine ljudima, a ove godine šest. Žrtve su uglavnom iz Rumunjske, Bugarske, BiH i Hrvatske.

Mađerić je rekao da se smanjila dob žrtava i u prosjeku je sada 17 i pol godina, pa su upravo mladi najugroženiji i njih treba zaštititi i poučavati.

Izrabljivanje poprima sve veće razmjere i sve više oblika - seksualno, radno, prosjačenje, protuzakonito posvajanje djece, sklapanje maloljetnih brakova i presađivanje dijelova ljudskih tijela, rekao je Mađerić.

Leković je iznio podatak da se najviše vijesti o tome, čak 88,34 posto, nalazi u crnim kronikama, a tek 11,64 posto u ostalim rubrikama. Vijesti je 45,58 posto, izvješća 50,18 posto, a analiza 4,24 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙