FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjelovar: konferencija za novinare Odbora za hrvatske žrtve II. svjetskog rata

BJELOVAR, 13. prosinca 2005. (Hina) - Odbor za podizanjespomen-obilježja prešućivanim hrvatskim žrtvama II. svjetskog rata iporaća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije najavio je danas nakonferenciji za novinare da će u ponedjeljak, 19. prosinca, u Bjelovariz Zagreba stići posmrtni ostatci 293 žrtve partizanskih komunističkihvlasti, pronađeni kod Bjelovara u ljeto 1992.
BJELOVAR, 13. prosinca 2005. (Hina) - Odbor za podizanje spomen-obilježja prešućivanim hrvatskim žrtvama II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije najavio je danas na konferenciji za novinare da će u ponedjeljak, 19. prosinca, u Bjelovar iz Zagreba stići posmrtni ostatci 293 žrtve partizanskih komunističkih vlasti, pronađeni kod Bjelovara u ljeto 1992.

U šumi Lugu pronađeni su posmrtni ostatci 228 žrtava, a u šumi Trnovki 65 žrtava te su otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu u Zagreb. Na Zavodu su ostale do kraja 2002. i sada su na Mirogoju, rekli su predstavnici Odbora.

Član Odbora Zdravko Ivković rekao je da je bilo nemoguće identificirati žrtve, ali da je utvrđena njihova dob i spol te da je među njima bilo i djece. Riječ je o, kako je rekao, pripadnicima Domovinske vojske 1941.-1945. i civilnom stanovništvu koje su partizanske vlasti dovodile iz sela Bjelovarsko-bilogorske županije.

Njihovi posmrtni ostatci bit će privremeno položeni u kapelu svetog Andrije na istoimenu bjelovarskom groblju, a u lipnju iduće godine bit će završena grobnica sa spomenikom u Lugu, rekao je Ivković.

Gradnju grobnice sa spomenikom financirat će s 200 tisuća kuna Bjelovarsko-bilogorska županija, a autor je spomenika akademski slikar Dubravko Adamović.

Ivković je istaknuo da broj hrvatskih žrtava II. svjetskog rata i poraća u toj županiji time nije konačan jer se istražuju još mnoga grobišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙