FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica pravosuđa s braniteljima Čermaka, Gotovine i Markača

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko ministarstvo pravosuđaponovilo je u četvrtak na sastanku s tri odvjetnička tima hrvatskihgenerala optuženih na Haškome sudu (ICTY) sva obećanja o suradnjipredviđena pravilnikom o postupku i dokazima Haškog suda, rekao jedužnosnik ministarstva Jakša Muljačić.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko ministarstvo pravosuđa ponovilo je u četvrtak na sastanku s tri odvjetnička tima hrvatskih generala optuženih na Haškome sudu (ICTY) sva obećanja o suradnji predviđena pravilnikom o postupku i dokazima Haškog suda, rekao je dužnosnik ministarstva Jakša Muljačić.

Pomoćnik ministrice zadužen za suradnju s ICTY-em Muljačić i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt održali su sastanak na koji su prvi put, uz branitelje generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, došli i odvjetnici generala Ante Gotovine, a koji su od ovoga tjedna akreditirani pri ICTY-u nakon prošlotjednog uhićenja njihova klijenta.

"Ponovljena su sva obećanja (o suradnji) koja su dana ... predviđena pravilnikom o postupku i dokazima Haškog suda", rekao je Muljačić novinarima nakon sastanka.

I odvjetnici su izrazili zadovoljstvo sadržajem sastanka u ministarstvu koje je najavilo intenziviranje suradnje.

"Dobili smo sve pozitivne odgovore" o suradnji, kazao je odvjetnik Ivo Farčić iz braniteljskog tima Ante Gotovine.

"Mi smo dobili garancije da će se suradnja (koja je i dosad postojala) sada intenzivirati", rekao je Miroslav Šeparović, branitelj generala Markača.

Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) najavilo je u srijedu da će zatražiti spajanje postupka protiv Gotovine s postupkom protiv Čermaka i Markača jer se radi o istom slučaju s istom činjeničnom osnovom u Haškom sudu.

Međutim, Šeparović drži da je prerano spekulirati hoće li doći do spajanja optužnica protiv trojice hrvatskih generala optuženih pred Haškim sudom, no načelno Markačeva obrana tomu će se suprotstaviti.

"Ako bude spajanja, nas to neće iznenaditi, mi smo spremni na to, mi ćemo surađivati s obranom generala Gotovine i generala Čermaka, jer se naši interesi nigdje ne kolidiraju i surađivat ćemo s državom na zajedničkom cilju, a to je razbijanje teze o zločinačkom pothvatu", rekao je Šeparović.

Muljačić je potvrdio da će Savjet za suradnju s ICTY-em, sastavljen od pravnih stručnjaka, nastaviti osporavati one dijelove optužnice koji su neprihvatljivi, netočni, koji terete hrvatsku državu i vojsku, kao što je udruživanje u zločinački pothvat radi etničkog čišćenja.

Načelno, međutim, Markačeva obrana protivi se spajanju optužnica "iz svojih taktičkih razloga koji neće nikoga povrijediti", te je najavila da će se tome usprotiviti.

Sva trojica hrvatskih generala terete se za kršenje međunarodnog humanitarnog prava zbog zločina počinjenih protiv srpskih civila i njihove imovine tijekom i nakon operacije Oluja od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995. na širem području Knina.

Gotovina, optužen u lipnju 2001., bio je u bijegu do prošlog tjedna kada je uhićen u Španjolskoj, a Čermak i Markač, optuženi početkom 2004., dragovoljno su se predali i pušteni su krajem 2004. na slobodu do početka suđenja.

Šeparović je podsjetio da optužnica u predmetu Markač još nije potvrđena te da prema nalogu ICTY-a tužiteljstvo ima rok do 16. prosinca, dakle do petka, izmijeniti optužnicu a nakon toga treba se održati u Haagu statusna konferencija, kojoj Čermak i Markač ne moraju prisustvovati, već se mogu izjasniti videom-linkom iz Zagreba.

Gotovinini odvjetnici Luka Mišetić i Marin Ivanović u četvrtak su doputovali iz Haaga i nisu prisustvovali sastanku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙