FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko kulturno vijeće: "Oluja" je blistav vojni pothvat, Gotovina heroj

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatskoga kulturno vijeće,dragovoljna udruga koja okuplja 800-tinjak članova iz znanstvenoga,kulturnog, političkog i javnog života u Hrvatskoj i inozemstvu izdalaje danas priopćenje u kojem navodi da je general Ante Gotovinavojnički besprijekorno zapovijedao operacijom "Olujom", koja je vođenau skladu s međunarodnim pravom, uz znanje međunarodne zajednice iminimalne ljudske gubitke na objema stranama.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatskoga kulturno vijeće, dragovoljna udruga koja okuplja 800-tinjak članova iz znanstvenoga, kulturnog, političkog i javnog života u Hrvatskoj i inozemstvu izdala je danas priopćenje u kojem navodi da je general Ante Gotovina vojnički besprijekorno zapovijedao operacijom "Olujom", koja je vođena u skladu s međunarodnim pravom, uz znanje međunarodne zajednice i minimalne ljudske gubitke na objema stranama.

To je vojnički blistavo izveden pothvat koji je zaustavio genocid nad hrvatskim stanovništvom i spasio bihaćku enklavu od sudbine Vukovara i Srebrenice, a zbog osobne hrabrosti i ratne vještine njezin zapovjednik general Gotovina u hrvatskom je narodu stekao glas heroja Domovinskoga rata, navodi HKV u priopćenju i podsjeća da su mu objektivni međunarodni vojni promatrači izražavali priznanje i poštovanje.

HKV smatra da izjednačivanjem generala Gotovine s nositeljima genocidne politike Karadžićem i Mladićem te nepodizanjem optužnice protiv sudionika agresije na Hrvatsku i BiH generala Kadijevića i Adžića, tužiteljstvo Haaškoga suda pokazuje politički motivirano i pristrano ponašanje.

Nadalje ocjenjuje da je proglašenjem završne operacije Domovinskoga rata zločinačkim pothvatom cilj tužiteljstva Haaškoga suda dalekosežan udar na temelje samostalne hrvatske države i njezinu budućnost.

U priopćenju se navodi da Hrvatsko kulturno vijeće snažno podupire zahtjeve da se generalu Gotovini omogući obrana sa slobode, da Vlada jamči za nepravedno optužena ratnog junaka i da generalov slučaj razmotri nepristran hrvatski sud.

Također zahtijeva da hrvatske vlasti zatraže od Ujedinjenih naroda, kao osnivača Haaškoga suda, opoziv glavne tužiteljice Carle del Ponte, koja se, tvrde, kompromitirala jer političke ciljeve stavila ispred ljudskih sudbina.

HKV smatra da je hrvatska vlast još u vrijeme kad su podignute optužnice protiv generala Markača, Čermaka i Gotovine, trebala podići cijeli slučaj na razinu Vijeća sigurnosti. Hrvatsko kulturno vijeće pozvalo je sve ljude uma i srca, sve domaće i strane udruge za zaštitu ljudskih prava, pravničke udruge i ustanove, moralne i vjerske autoritete da iskažu potporu u zaustavljanju političko-sudskoga nasilja nad generalom Gotovinom i hrvatskom državom, a sutra bi se u istom položaju mogla naći bilo koja članica Ujedinjenih naroda, stoji na kraju priopćenja Hrvatskoga kulturnog društva kojem je na čelu književnik Hrvoje Hitrec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙