FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND osuđuje prijetnje novinarima Radija 101 i Latinice

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) udanašnjem priopćenju oštro osuđuje sve prijetnje smrću upućenenovinarima Radija 101 i urednici Zrinki Vrabec Mojzeš te urednicima isuradnicima tv-emisije Latinica.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u današnjem priopćenju oštro osuđuje sve prijetnje smrću upućene novinarima Radija 101 i urednici Zrinki Vrabec Mojzeš te urednicima i suradnicima tv-emisije Latinica.

"Nakon prijetnji novinaru Feral Tribunea Dragi Hedlu, najnovije prijetnje novinarima i urednicima Radija 101 i HRT smatramo najozbiljnijim napadom u ovoj godin na slobodu govora i mišljenja. Stoga HND od hrvatske policije traži da zaštiti novinare i omogući im da nastave normalno obavljati svoj posao", ističe predsjednik HND-a Dragutin Lučić.

Podsjećajući da se novinari bave javnim poslom te da svaki čitatelj, slušatelj i gledatelj ima pravo o tom poslu suditi na svoj način, odnosno da svatko ima pravo i na posvemašnje neslaganje sa stavovima urednika i novinara, Lučić dodaje da u uljuđenoj zajednici nitko nema pravo svoj svjetonazor ili svoje poglede nametati nasiljem.

"Upravo zato HND poziva na javni dijalog i toleranciju te na stvaranje atmosfere u kojoj se bez straha mogu javno iznositi različita pa i posve oprečna mišljenja čak i o tako važnim pitanjima kao što je tok primjerice, uloga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u novijoj hrvatskoj povijesti. Sve one koji olako sude o novinarskoj profesiji moramo podsjetiti i na one hrvatske novinare koji su obavljajući svoj posao poginuli tijekom Domovinskog rata te na činjenicu da je samo tijekom prošle godine na različitim stranama svijeta poginulo 124 novinara, reportera i snimatelja", navodi se u priopćenju.

Ističući da Hrvatska ne bi smjela biti mjesto gdje se novinarima prijeti smrću, u HND-u naglašavaju da su "sve prijetnje i napadi na novinare i medije ujedno i prijetnje i napadi na slobodu javne riječi zajamčene Ustavom i brojnim međunarodnim konvencijama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙