FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja skupština Hrvatskog novinarskog društva

OPATIJA,25. studenoga 2005.(Hina) - Na 46. godišnjoj skupštiniHrvatskog novinarskog društva, koja je danas počela u Opatiji, predsjednik HND-a Dragutin Lučić u svom izvješću o radu Izvršnog iSredišnjeg odbora te međunarodnim aktivnostima u prošloj godinigovorio je o potrebama uključenja Društva u pripreme za ulazakHrvatske u EU, posebno u vezi s donošenjem zakona vezanih uznovinarsku profesiju i njihove provedbe u praksi.
OPATIJA,25. studenoga 2005.(Hina) - Na 46. godišnjoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva, koja je danas počela u Opatiji, predsjednik HND-a Dragutin Lučić u svom izvješću o radu Izvršnog i Središnjeg odbora te međunarodnim aktivnostima u prošloj godini govorio je o potrebama uključenja Društva u pripreme za ulazak Hrvatske u EU, posebno u vezi s donošenjem zakona vezanih uz novinarsku profesiju i njihove provedbe u praksi.

Lučić je ocijenio da stanje profesionalne etike u novinarstvu u cjelini nije dovoljno dobro. Pri tome je naglasio važnost Vijeća časti HND-a čiji je rad ocijenio dobrim, ali je i zaključio da je doseg tog tijela preslab da bi se radikalnije promijenila novinarska etika nabolje.

Govoreći o pitanju kriminaliziranja klevete, rekao je da je "sudska praksa prelila čašu" te da se pripremaju izmjene odgovarajućih zakonskih odredaba, a razlog je, po njemu, popuštanje ministrice pravosuđa pritisku javnosti.

Predsjednik HND-a upozorio je na probleme lokalnih medija i ocijenio stanje alarmantnim rekavši da su oni često u vlasništvu lokalne samouprave što novinarima u tim medijima znatno otežava rad. Spomenuo je i pitanje honoraraca u medijima koje izbija u prvi plan učestalim kontrolama državnog inspektorata u medijskim kućama zbog provedbe aktualnih zakonskih propisa o radu.

Kazao je da je dogovoren njegov susret s načelnikom financijske uprave u nadležnom ministarstvu kako bi se barem onim dosadašnjim honorarcima, koji žele ući u sustav registra poreznih obveznika, omogućilo da to odmah i učine, a ne, kao što je sada praksa, da to mogu napraviti tek početkom kalendarske godine.

Predsjednica Vijeća časti Gordana Grbić, govoreći o mogućnostima ukidanja zatvorske kazne za klevetu uzrokovanima dvjema nedavnim presudama Predragu Matvejeviću i Slavici Mrkić Modrić, rekla je da postoji mogućnost da po novim zakonskim odredbama suci dosuđuju novinarima ekstremno visoke novčane kazne za klevetu.

Ivan Zvonimir Čičak rekao je da ne bi trebalo ići u hitan postupak s promjenom tih zakonskih odredaba kako se ne bi dobio još nepovoljniji zakon po novinare. U raspravi koja je uslijedila još nekoliko članova skupštine HND-a izrazilo je bojazan da bi visoke novčane kazne mogle biti veće opterećenje za novinare no zatvorska kazna.

Rasprava je vođena i o načinu na koji je HND reagirao na pojedine slučajeve ugrožavanja medijskih sloboda te je dio članova zamjerio vodstvu Društva na nedovoljno jasno izraženim stajalištima protiv pozivanja iz Haškoga suda na odgovornost šestorice novinara i urednika, a zbog objavljivanja identiteta zaštićenih svjedoka.

Marinko Jurasić i još nekoliko članova skupštine ocijenilo je da HND selektivno pristupa javnoj podršci Društva tvrdeći da je moralna obveza društva štititi svakoga komu se ugrožavaju medijske slobode bez obzira na to je li član HND-a. Dragutin Lučić odbacio je tvrdnje o dvostrukim kriterijima prilikom davanja podrške rekavši da je njegovo temeljno stajalište da svatko tko je optužen prvenstveno mora izboriti svoja prava na sudu.

Gordana Grbić rekla je da ni u Vijeću časti nema politiziranja ni dvostrukih kriterija prilikom donošenja odluka.

Skupština nastavlja s radom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙