FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli parlamentarni izbori u Iraku

BAGDAD, 15. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Više od 15,5 milijuna Iračanamoći će u četvrtak na parlamentarnim izborima izabrati 275 zastupnikaizmeđu 7.500 kandidata.
BAGDAD, 15. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Više od 15,5 milijuna Iračana moći će u četvrtak na parlamentarnim izborima izabrati 275 zastupnika između 7.500 kandidata.

Birališta su otvorena od 07,00 do 17,00 sati.

Neposredno prije otvaranja birališta Bagdadom je odjeknula snažna eksplozija, a sigurnosni izvori tvrde da se dogodila u Zelenoj zoni, gdje su smješteni uredi vlade i veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije. Za sada nema drugih pojedinosti o eksploziji.

Iračanima je ovo treće po redu izjašnjavanje ove godine nakon općih izbora 30. siječnja i referenduma o ustavu 15. listopada.

Ujedinjeni irački savez koji je pobijedio na izborima u siječnju na izbore izlazi s Vrhovnim vijećem islamske revolucije u Iraku i strankom Dawa premijera Ibrahima Jaafarija. Tu je i radikalni pokret Moqtada al Sadra.

Dvije glavne kurdske stranke PDK i UPK ponovno na izbore izlaze zajednički kao savez, Nacionalna iračka lista izlazi na izbore zajedno s bivšim premijerom šijitskim laikom Iyadom Allawijem i komunistima, a Listu iračkog nacionalnog kongresa predstavlja zamjenik premijera Ahmad Chalabi.

Suniti koji su bojkotirali izbore u siječnju okupljeni su unutar Fronte sloge i Fronte za nacionalni dijalog.

Novi parlament bira se na četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙