FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Treća konferencija SEEC inicijative održana u Zagrebu

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Treća konferencija SoutheastEurope Clearinghouse (SEEC) inicijative, koja je održana u Zagrebu od12. do 14. prosinca, okupila je više od 100 predstavnika iz 28 državai 10 međunarodnih organizacija.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Treća konferencija Southeast Europe Clearinghouse (SEEC) inicijative, koja je održana u Zagrebu od 12. do 14. prosinca, okupila je više od 100 predstavnika iz 28 država i 10 međunarodnih organizacija.

Konferencija je održana u suorganizaciji država Nordijske inicijative (Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska) i uz potporu Hrvatske.

Cilj ove inicijative, osnovane na konferenciji u Ljubljani 30. studenog 2004., jest usklađivanje napora savezničkih i drugih prijateljskih država i organizacija u pružanju potpore državama jugoistočne Europe - kandidatkinjama za ulazak u NATO i aspirantima za ulazak u Partnerstvo za mir, u provedbi njihovih obrambenih reformi, rekao je novinarima brigadir Mike Anderson, predstavnik zapovjedništva američkih snaga u Europi (US EUCOM). Pored toga, namjera je izbjeći udvostručavanje i postići optimalno korištenje ograničenih resursa te uskladiti aktivnosti usmjerene na postizanje zajedničkih ciljeva, istaknuo je.

Razmjena informacija o određenim oblicima potpore za koje su države članice ove inicijative istaknule potrebu odvija se putem baze podataka.

"Hrvatska vidi ovu inicijativu kao jedan forum na kojem može istaknuti svoje potrebe za određenom pomoći, potrebe koje eventualno ne rješava kroz bilateralnu suradnju s drugim zemljama, ali s druge strane također može vidjeti kome može prenijeti svoja znanja i iskustva ili ponuditi neku pomoć državama kojima je to potrebno", rekao pomoćnik ministra obrane RH za obrambenu politiku Igor Pokaz.

Osnivači ove incijative su US EUCOM, Slovenija, Albanija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora. Mehanizmi rada ove inicijative predviđaju razmjenu informacija i razgovore o bilateralnoj i multilateralnoj suradnji članica, stručne susrete svakih šest mjeseci, a u cilju djelotvornosti i bolje koordiniranosti osnovano je 5 radnih grupa, po jedna za svaku od zemalja u regiji jugoistočne Europe.

Iduća konferencija SEEC inicijative održat će se u lipnju iduće godine u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙