FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija UN-a o promjeni klime sutra odlučuje o zahtjevu Hrvatske

Hrvatska-Kyoto protokol-staklenički plinoviKonferencija UN-a o promjeni klime sutra odlučuje o zahtjevu Hrvatske Na 11. Konferenciji UN-a o promjeniklime u Montrealu sutra navečer donijet će se odluka o zahtjevuHrvatske o pravu na povećanje početne kvote emisije stakleničkihplinova, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornoguređenja i graditeljstva. Ta Konferencija je zbog toga za nasizrazito važna, ističe Ministarstvo.

ZAGREB, 8. prosinca 2005.(Hina) -

Na 11. Konferenciji UN-a o promjeni klime u Montrealu sutra navečer donijet će se odluka o zahtjevu Hrvatske o pravu na povećanje početne kvote emisije stakleničkih plinova, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ta Konferencija je zbog toga za nas izrazito važna, ističe Ministarstvo.

Na Konferenciji kojoj prisustvuje oko 2000 sudionika, o stajalištima Hrvatske i mogućnostima njenog doprinosa zaštiti klime govorio je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Nikola Ružinski.

On je istaknuo važnost povećanja emisije stakleničkih plinova za razvoj Republike Hrvatske, s obzirom da su granične kvote za Hrvatsku određene ispod stvarnih potreba, što predstavlja posebni problem za razvoj energetike, odnosno ispod granica koje omogućuju gospodarski razvoj.

Tijekom boravka u Montrealu, državni tajnik imao je više bilateralnih susreta s voditeljima izaslanstava EU, Austrije i Velike Britanije, te predstavnicima nekoliko zemalja Europe i Južne Amerike, kao i s domaćinima iz Kanade.

Odluke o programu primjene programa zaštite klime, kao i odluka o zahtjevu Hrvatske, donijet će se u večernjim satima u petak, 9. prosinca, navodi Ministarstvo.

Također navodi da je u srijedu predsjednik Vlade Kanade, Paul Martin otvorio zaključni dio 11. Konferencije Ujedinjenih Naroda o promjeni klime, dio na kojem će ministri i visoki predstavnici 189 zemalja potpisnika odlučiti o sljedećim koracima u početku prave primjene Kyoto protokola.

U završnom dijelu Konferencije, što predstavlja nastavak dvotjednog zasjedanja, raspravlja se o načinima ispunjavanja obaveza država koje su se potpisom Kyoto protokola obvezale smanjiti emisije stakleničkih plinova iz svojih energetskih izvora, ili prometa, a koji je stupio na snagu u veljači ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙