FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Degert: Granični spor nije zapreka ulasku Hrvatske u EU

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Rješenje graničnih problema nijeuvjet za punopravno članstvo u EU, jer u uniji postoje zemlje članicekoje i dalje imaju tih problema, a ni u jednom od 35 poglavljaeuropske pravne stečevine ne postoji odredba koja bi se bavilarazgraničenjem, rekao je u srijedu u Zagrebu voditelj DelegacijeEuropske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Rješenje graničnih problema nije uvjet za punopravno članstvo u EU, jer u uniji postoje zemlje članice koje i dalje imaju tih problema, a ni u jednom od 35 poglavlja europske pravne stečevine ne postoji odredba koja bi se bavila razgraničenjem, rekao je u srijedu u Zagrebu voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.

"Europska unija ima članica koje još imaju problema s razgraničenjem, pa smatram da bi Hrvatska mogla postati članicom i bez toga" (riješenog problema granice sa Slovenijom), rekao je Degert u odgovoru na pitanje novinara koji su pratili njegovo izlaganje na poslovnom ručku Američke trgovačke komore u Hrvatskoj (AmCham).

"Ne postoji odredba u acquis communautaireu, ni u jednom od 35 poglavlja o kojima se pregovara, koja bi određivala demarkaciju granica. Europska unija nije nadležna, niti bi željela biti, za razgraničenje. To nisu problemi EU, već bilateralni, koje trebaju riješiti dvije zemlje koje imaju spor", rekao je Degert.

Veleposlanik Degert podsjetio je kako u pregovaračkom okviru EU s RH postoji rečenica o tome da su dobrosusjedski odnosi od presudne važnosti, kao i to da će se oni poboljšavati kako se Hrvatska bude približavala uniji.

"Za svaki problem treba naći miroljubivo rješenje, pa i pribjegavanjem arbitraži ili Međunarodnom sudu pravde", rekao je, dodavši kako i u EU postoje institucije koje mogu pomoći u pregovorima između dviju zemalja.

Pitanje Piranskog zaljeva treba riješiti, kako se ne bi svako ljeto ponavljale iste stvari, dodao je predstavnik EK.

EU želi da njezine članice pronađu rješenje za granične probleme jer "za to treba samo malo dobre volje, a mislim da ona postoji na obje strane", kazao je Degert, podsjetivši kako su sličan problem prije ulaska u uniju imale Litva i Latvija, oko kojeg su pronašle odgovarajuće rješenje.

"Ne postoji razlog da se ne zatvore poglavlja o kojima su pregovori završeni. Kad jednom pregovori završe, nema tehničkog razloga za blokiranje procesa", rekao je Degert.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙