FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Privredni vjesnik: porast optimizma među gospodarstvenicima

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Većina anketiranih hrvatskihgospodarstvenika u idućoj godini očekuje bolje poslovne rezultate, aporast optimizma u odnosu na prošlu godinu povezuje se s naporimaVlade na gospodarskom području te početkom pregovora s Europskomunijom (EU), pokazali su rezultati tradicionalne godišnje ankete"Poslovna očekivanja 2006." Privrednog vjesnika i Hrvatske gospodarskekomore (HGK).
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Većina anketiranih hrvatskih gospodarstvenika u idućoj godini očekuje bolje poslovne rezultate, a porast optimizma u odnosu na prošlu godinu povezuje se s naporima Vlade na gospodarskom području te početkom pregovora s Europskom unijom (EU), pokazali su rezultati tradicionalne godišnje ankete "Poslovna očekivanja 2006." Privrednog vjesnika i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Anketom, koja je predstavljena danas nakon Godišnje skupštine HGK, ove je godine bilo obuhvaćeno 108 poduzeća s liste 400 najvećih hrvatskih tvrtki, od kojih čak 82,2 posto iduće godine očekuje veće prihode, 65,4 posto veću neto dobit, 46,4 posto rast izvoza, a 45,9 posto povećanje broja zaposlenih.

Predstavnici tih tvrtki ujedno su gospodarsku politiku Vlade ocijenili prosječnom ocjenom 3,2, pri čemu ju je njih 53 posto ocijenilo kao dobru, a još 35,5 posto kao vrlo dobru. Vladinu gospodarsku politiku ocjenom dovoljan ili nedovoljan je pak ocijenilo ukupno 11,2 posto ispitanih.

Kao najbolje poteze Vlade gospodarstvenici ocjenjuju pristup EU (24,4 posto), reforme u sudstvu i obrazovanju (19,4 posto) te stabilnost (14,2 posto), dok najlošijim ocjenjuju nedostatak strategije razvoja (12,6 posto), porezna i ostala opterećenja (12,3 posto) te poteze u privatizaciji (9,8 posto).

Ekonomist Žarko Primorac je posebice izdvojio podatak da čak 90 posto anketiranih poduzeća drži da će do 2009. godine biti spremno za uspješno poslovanje unutar EU. No, upozorio je Primorac, da bi se to i obistinilo, do tada je nužno povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, kako neke od tih tvrtki izlaskom na EU tržište ne bi doživjele "konkurentski šok".

Za povećanje konkurentnosti, smatra Primorac, nužno je dostizanje održive stope gospodarskog rasta veće od 4 posto, smanjenje razine javnog duga, kao i javne potrošnje te proračunskog deficita, uz povećanje izvoza praćeno većim investicijskim kapacitetom tvrtki, stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, jačanja poduzetništva te kvalitete menadžmenta.

Pritom je kazao kako Hrvatska danas bilježi niže stope rasta BDP-a od konkurentskih zemalja, ima rekordnu razinu inoduga, najveći proračunski deficit među zemljama tranzicije, stagnantan izvoz, i to uglavnom na manje zahtjevna tržišta, nisku stopu aktivnih poduzeća te stopu rasta broja novoosnovanih tvrtki.

Naglasio je i kako, zbog nedovoljnog inovacijskog kapaciteta hrvatsko gospodarstvo godinama nije proizvelo složeniji proizvod za svjetsko tržište, poput azitromicina ili Vegete te je stoga upozorio kako su anketirani poduzetnici za iduću godinu najavili smanjenje ulaganja u istraživanje i razvoj za 13,8 posto.

Anketa Privrednog vjesnika je pokazala i kako poduzetnici drže da će najveći problemi s kojima će se hrvatske tvrtke susresti ulaskom u EU biti konkurencija (35 posto), zadovoljenje standarda i zakonska regulativa (18 posto) te potreba sveobuhvatne reorganizacije poslovanja (14,5 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙