FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RCB: bankovna tržišta u istočnoj Europi bit će atraktivna i u 2006.

BEČ, 14. prosinca 2005. (Hina/APA) - Bankovno tržište u istočnoj Europiatraktivno je a ostat će takvo i u 2006., pokazala je druga studijaaustrijske Raiffeisen Centrobank (RCB) o bankama u istočnoj Europi,predstavljena u srijedu u Beču.
BEČ, 14. prosinca 2005. (Hina/APA) - Bankovno tržište u istočnoj Europi atraktivno je a ostat će takvo i u 2006., pokazala je druga studija austrijske Raiffeisen Centrobank (RCB) o bankama u istočnoj Europi, predstavljena u srijedu u Beču.

Gospodarski rast u toj regiji ostat će i sljedećih godina osjetno iznad prosjeka u EU, a potencijal bankovnog sektora, posebno uvjetovan efektima nadoknade zaostatka u poslovanju s građanima, nadmašivat će i dalje rast gospodarstva u cjelini.

"Zato smatramo da je premija za banke u toj regiji, u usporedbi s njihovim zapadnoeuropskim pandanima, i dalje opravdana", naglasio je u službenom priopćenju analitičar RCB-a Stefan Maxian.

On predviđa da će središnje teme bankovnog tržišta u istočnoj Europi i u 2006. biti konsolidacija tržišta i ekspanzija u jugoistočnoj Europi i članicama Zajednice nezavisnih država (ZND).

Trend transfera kapitalnih resursa sa Zapada na istok nastavljen je i počiva u podjednakoj mjeri na snažnijem rastu i na još uvijek prisutnoj višoj rentabilnosti vlastitog kapitala u regiji, tumači Maxian.

Interesenti za akvizicije ne pronalaze prodavače koji bi se željeli povući s tržišta a taj trend izražen je kroz veliko zanimanje za malobrojne preostale privatizacije u regiji, konkretno u Rumunjskoj (BCR i CEC banka) i Srbiji (Vojvođanska banka) a zrcali se u višim akvizicijskim premijama, ističu autori studije.

U većini zemalja konvergencija kamata u odnosu na eurozonu i dalje rezultira pritiskom na neto kamatne marže. No, banke uspijevaju kompenzirati taj efekt snažnijom dinamikom u poslovanju s građanima, posebno u sektoru potrošačkih i hipotekarnih kredita, obilježenom visokim maržama.

Nadalje, kamatna konvergencija rezultira i nižim troškovima kapitala, podupirući time pozitivno i ocjenjivanje poduzeća, ističe se u analizi RCB-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙