FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska meteorološka organizacija za radarski sustav u Hrvatskoj

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Direktor Svjetske meteorološkeorganizacije za Europu Petteri Taalas danas je u Ministarstvu znanostiizjavio da su zainteresirani da se u Hrvatskoj izgradi radarski sustavkoji bi bio servis, izvor važnih meteoroloških informacija za područjejugoistočne Europe.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Direktor Svjetske meteorološke organizacije za Europu Petteri Taalas danas je u Ministarstvu znanosti izjavio da su zainteresirani da se u Hrvatskoj izgradi radarski sustav koji bi bio servis, izvor važnih meteoroloških informacija za područje jugoistočne Europe.

Taalas je istaknuo da je Svjetska meterološka organizacija o tome već razgovarala sa Svjetskom bankom koja je vrlo motivirana za taj projekt.

"Mediteranski dio Europe će najviše patiti od vremenskih promjena za koje se treba pripremiti", rekao je Taalas

"Ako investirate jedan dolar u razvoj meteorologije i hidrologije imat ćete sedam dolara ekonomske dobiti, jer ćete bolje zaštiti infrastrukturu i imovinu", rekao je i dodao da je u meteorologiji Hrvatska jedna od vodećih zemalja jugoistočne Europe.

Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Ivan Čačić najavio je da DHMZ izrađuje studiju izvodivosti za postavljanje tri meteoroloških radara na istočnoj obali Jadrana. Studija košta 380 tisuća eura, a polovicu financira finska vlada.

"Postavljanje meteoroloških radara na istočnu obalu Jadrana, znači pokrivanje važnog dijela područja jugoistočne Europe", rekao je Čačić.

Najavio je da će postavljanje tri radara na istočnoj obali Jadrana i nadogradnja radara na Sljemenu koji je potpuno zastario koštati oko 10 milijuna eura i da se dobivanje tih novaca očekuje od kredita Svjetske i Europske banke.

"Možemo se pohvaliti da je naša uloga vrlo vidljiva u regiji i sve što se događa u Hrvatskoj reflektira se na naše susjede, ima međunarodno značenje", rekao je Čačić.

Najavio je da će DHMZ iz Finske dobiti tehnologiju koja će omogućiti automatsko stvaranje teksta vremenske prognoze. Time se DHMZ već sada priprema za otvaranje tržištu EU, kako bi bili ravnopravni s europskim i svjetskim partnerima, rekao je Čačić te dodao da se radi i na harmonizaciji financiranja DHMZ sukladno načinu financiranja EU, što će joj omogućiti razvitak, poglavito infrastrukture.

Istaknuo je da se razgovaralo i o novoj zgradi DHMZ-a koja je postala pretijesna za posao kojim se bavi, a gosti iz Finske su nam i u tome primjer.

Državni tajnik Ministarstva znanosti Dražen Vikić Topić rekao je da Hrvatska od Finaca može puno naučiti jer je Finska u znanosti i tehnologiji, poglavito u meteorologiji vodeća zemlja u Europi. U znanosti meteorologija postaje jedna od strateških pravaca, rekao je Vikić Topić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙