FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak pet ključnih članica WTO-a u Ženevi

ŽENEVA, 22. studenog 2005. (Hina/AP) - Pet ključnih članica Svjetsketrgovinske organizacije (WTO) sastalo se u utorak u Ženevi kako bipokušalo održati svjetske pregovore na životu i spasiti glavniministarski sastanak u Hong Kongu u prosincu.
ŽENEVA, 22. studenog 2005. (Hina/AP) - Pet ključnih članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) sastalo se u utorak u Ženevi kako bi pokušalo održati svjetske pregovore na životu i spasiti glavni ministarski sastanak u Hong Kongu u prosincu.

Američki trgovinski predstavnik Rob Portman vodio je sastanak čiji je cilj pokušati pomiriti ključne razlike i postići što je veći mogući napredak prije Hong Konga.

"Radit ćemo na uklanjanju razlika u našim stavovima", kazao je Stephen Adams, glasnogovornik europskog trgovinskog povjerenika Petera Mandelsona.

Na jednodnevnom sastanku u Ženevi Portman i Mandelson susreli su se s ministrima iz Brazila, Indije i Japana, sve redom teško pogođenim zemljama koje prezentiraju široku paletu zabrinutosti u svijetu oko trgovine, kako bi vidjeli mogu li postići suglasnost da bi se utro put za sastanak u Hong Kongu zakazan za prosinac.

Članice WTO-a nadaju se da bi nekoliko osnovnih sporazuma pomoglo spriječiti ponavljanje prošlogodišnjeg summita u Cancunu u Meksiku 2003., gdje su trgovinski pregovori propali zbog neslaganja oko poljoprivrednih subvencija. No, izgledi za pomirenje najvećih razlika, posebice u otvaranju tržišta poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji, postaju slabijima iz dana u dan kako se bliži 13. prosinca početak sastanka u Hong Kongu.

"Dogovor o novom globalnom trgovinskom sporazumu vjerojatno neće biti postignut na sastanku WTO-a u prosincu", kazao je indijski ministar trgovine Kamal Nath. Rekao je međutim kako se nada da sastanak u prosincu neće doživjeti propast.

Očekuje se da će djelovanje pet članica WTO-a rezultirati nacrtom konačne deklaracije koju bi ministri trebali usvojiti na sastanku u Hong Kongu. Diplomati i dužnosnici u Ženevi ovaj tjedan također rade na nacrtu teksta, koji mora biti spreman za raspravu svih članica do 30. studenoga.

Očekivanja oko Hong Kong značajno su smanjena nakon što slični sastanci ministara ranije ovog mjeseca u Londonu i Ženevi nisu donijeli rezultate. Kako vrijeme ističe, mnoge članice počele su govoriti o novom summitu u siječnju ili veljači. "Mislim da će biti teško dogovoriti se oko čvrstih brojki u Hong Kongu, a možda će nam trebati više vremena", kazao je brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amorim. "Možda će trebati Hong Kong II."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙