FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portman: Europa je ključ WTO pregovora

PEKING, 14. studenog 2005. (Hina/AFP) - Trenutna runda pregovora oliberalizaciji trgovine u okviru Svjetske trgovinske organizacije(WTO) "prilika je koja se javlja jednom u naraštaju", kazao je uponedjeljak američki trgovinski predstavnik Rob Portman, prebacivšiodgovornost za zastoj globalnih pregovora na Europu.
PEKING, 14. studenog 2005. (Hina/AFP) - Trenutna runda pregovora o liberalizaciji trgovine u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) "prilika je koja se javlja jednom u naraštaju", kazao je u ponedjeljak američki trgovinski predstavnik Rob Portman, prebacivši odgovornost za zastoj globalnih pregovora na Europu.

"Nalazimo se u odlučujućoj fazi pregovora", kazao je Portman, koji se nalazi u posjetu Kini, uoči ministarskog sastanka na vrhu WTO-a u prosincu u Hong Kongu. "Ovo je prilika koja se javlja jednom u naraštaju za ukidanje trgovinskih barijera, generiranje gospodarskog rasta i iskorjenjivanje siromaštva. Ako dopustimo da prođe, propustit ćemo priliku", dodao je Portman.

Runda pregovora iz Dohe, koja je pokrenuta 2001., potpuno je zapela zbog spora oko poljoprivrednih subvencija oko kojih su se sukobile bogate i zemlje u razvoju.

Zemlje u razvoju tvrde da poljoprivredne subvencije u Sjedinjenim Državama i Europskoj Uniji snižavaju globalne cijene i time onemogućavaju pretežno poljoprivrednim gospodarstvima iz siromašnijih zemalja pristup bogatim zapadnim tržištima.

Govoreći na konferenciji za novinare, Portman je kazao da su se Sjedinjene Države obvezale napraviti svoj dio po pitanju subvencija. Optužio je Europsku Uniju zbog nespremnosti da adekvatno smanji visoke poljoprivredne carine i potpore.

Zemlje u razvoju koje imaju komparativnu prednost u poljoprivredi vjerojatno neće potpisati sporazum o liberalizaciji trgovine ukoliko bogate zemlje ne smanje svoju zaštitu poljoprivrednih sektora, rekao je Portman.

Bez dogovora o poljoprivredi, bit će teško postići dogovor o drugim pitanjima sa zemljama u razvoju, kao što su otvaranje tržišta, kresanje carina na industrijsku robu i ukidanje barijera u trgovini uslugama, dodao je Portman. Potaknuo je azijske zemlje da igraju veću ulogu u WTO pregovorima, istaknuvši da Kina naročito može uvjeriti EU da učini svoj dio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙