FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Atlasu Slovenije hrvatski zaseoci smješteni u Sloveniju

LJUBLJANA, 16. studenog 2005. (Hina) - U novom Atlasu Slovenije, kojegje objavila Mladinska knjiga u suradnji s Geodetskim zavodom Slovenijei koji je u Ljubljani predstavljen u utorak, hrvatski zaseoci s lijevestrane rijeke Dragonje ucrtani su kao dio slovenskog teritorija.
LJUBLJANA, 16. studenog 2005. (Hina) - U novom Atlasu Slovenije, kojeg je objavila Mladinska knjiga u suradnji s Geodetskim zavodom Slovenije i koji je u Ljubljani predstavljen u utorak, hrvatski zaseoci s lijeve strane rijeke Dragonje ucrtani su kao dio slovenskog teritorija.

Riječ je o naseljima Škrile, Bužini, Škodelini i Mlini koji su, za razliku od zadnjeg izdanja Atlasa, ovoga puta smješteni u Sloveniju, odnosno u općinu Sečovlje.

Četvrto, osuvremenjeno izdanje Atlasa Slovenije uključuje različite tematske zemljovide, te, među ostalim, 218 topografskih karata u mjerilu jedan naprama 50.000, izrađenih digitalnom tehnologijom i mogućnošću GPS navigacije.

Izdavač atlasa je Mladinska knjiga, a zemljovide je izradio Geodetski zavod Slovenije, koji je državna ustanova.

Na novima zemljovidima nema ucrtane granice u Savudrijskoj vali, što se do sada obrazlagalo time da granica u tom dijelu mora još nije određena. Međutim, zato je ucrtana cijela hrvatsko-slovenska kopnena granica, pa tako i u zadnjih nekoliko kilometara pred ušće Dragonje u more, iako se do sada u Sloveniji također smatralo da je taj dio granice "sporan".

Postojeća slovenska vlada je proteklih mjeseci u nekoliko navrata objavila da će "spornih" nekoliko kilometara uz Dragonju, pa i zaseoke na lijevoj obali Dragonje, smatrati slovenskima sve dok se ne postigne sporazum o granici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙