FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velike brane štetne za okoliš - WWF

ŽENEVA, 14. studenog 2005. (Hina/dpa) - Veliki projekti izgradnje branadiljem svijeta i dalje ignoriraju upozorenja ekologa, pet godina nakonšto su vodeći stručnjaci odredili okvirne smjernice za ekološkiodrživu provedbu takvih projekata, objavila je u ponedjeljak skupinaza zaštitu okoliša WWF.
ŽENEVA, 14. studenog 2005. (Hina/dpa) - Veliki projekti izgradnje brana diljem svijeta i dalje ignoriraju upozorenja ekologa, pet godina nakon što su vodeći stručnjaci odredili okvirne smjernice za ekološki održivu provedbu takvih projekata, objavila je u ponedjeljak skupina za zaštitu okoliša WWF.

U izvješću iz 2000. godine, Svjetsko povjerenstvo za brane (WCD) - neovisno tijelo međunarodnih stručnjaka - objavilo je smjernice za planiranje, dizajn, izgradnju i uklanjanje brana.

Međutim, brane koje se grade nakon tog izvješća i dalje "izazivaju veliku društvenu i ekološku štetu", objavila je organizacija WWF.

"Premda se njima želi dobiti jeftina obnovljiva energija ili voda za navodnjavanje, brane zapravo donose gospodarske probleme, rezultiraju povećanjem cijena energije i iseljavanjem ljudi", navodi WWF.

Fokusirajući se na šest projekata koji su započeti diljem svijeta nakon 2000. godine, WWF je objavio da nijedan od tih projekata nije uvažio preporuke WCD-a koje su donesene nakon dvogodišnjeg opsežnog istraživanja. Riječ je o projektima u Turskoj (Ermenek), Belizeu (Chalillo), Španjolskoj (Melonares), Australiji (Burnett), Laosu (Nam Theun), i na Islandu (Karahnjukar).

"Čini se da se štetne brane i dalje grade, pet godina nakon izvješća WCD-a", rekla je Ute Collier iz WWF-a.

Prema WCD-u, izgradnjom brana promijenjen je tok 60 posto velikih rijeka diljem svijeta, a oko 80 milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙