FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Matulović-Dropulić s županima o gospodarenju otpadom

ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić sazvalaje danas sve župane na radni sastanak o gospodarenju komunalnimotpadom.
ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić sazvala je danas sve župane na radni sastanak o gospodarenju komunalnim otpadom.

Izvijestila ih je da nam prethode izuzetno velike investicije, kao i pripreme za korištenje pristupnih, a kasnije i strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije te da zato projekte izgradnje odlagališta i izbora tehnologije moraju uskladiti s direktivama EU i odredbama Strategije gospodarenja otpadom.

Prema odredbama Zakona o otpadu, Hrvatska je dužna donijeti detaljan plan gospodarenja otpadom, a posebno važan dio plana je sustav gospodarenja komunalnim otpadom.

Strategijom je predviđena gradnja samo regionalnih centara za gospodarenje otpadom, odnosno najviše do jedno odlagalište po županiji. Postojeća gradska ili općinska odlagališta, kojih ima više od 160 su u procesu sanacije, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i koristit će se još oko pet godina. Do tada bi trebala biti dovršena županijska, odnosno regionalna odlagališta za više županija.

Sustavnim pristupom, primjenom suvremenih tehnologija i zajedničkim dogovorom mogu se bitnije smanjiti investicije i ispuniti svi uvjeti koje pred nas postavljaju visoki kriteriji zaštite okoliša, rekla je Matulović-Dropulić.

Na sastanku je istaknuto da su osnovni zadaci zbrinjavanja komunalnog otpada sanacija postojećih neodgovarajućih odlagališta, izbor nove tehnologije obrade otpada, izgradnja novih deponija ili upotreba postojećih nakon sanacije.

Kriteriji odabira tehnologije zbrinjavanja komunalnog otpada moraju odgovarati najstrožim normama zaštite okoliša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙