FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gotovina se izjasnio da nije kriv

DEN HAAG, 12. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski general Ante Gotovina uponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY)izjasnio da nije kriv ni po jednoj od sedam točaka optužnice koja gatereti za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene tijekom inakon operacije Oluja godine 1995.
DEN HAAG, 12. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski general Ante Gotovina u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv ni po jednoj od sedam točaka optužnice koja ga tereti za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene tijekom i nakon operacije Oluja godine 1995.

"Časni sude nisam kriv", rekao je Gotovina nakon svake od sedam točaka optužbe koje mu je pročitao sudac Carmel Agius.

Po izmijenjenoj optužnici od 24. veljače 2004. tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, razaranje naselja, pljačku imovine i druga nehumana djela navodno počinjena protiv srpskih civila tijekom i nakon operacije Oluja 1995., u kojoj je Gotovina bio najviši operativni zapovjednik svih hrvatskih snaga u južnom sektoru Krajine.

Prvim stupanjem pred suca i izjašnjavanjem o krivnji službeno je počeo postupak protiv generala Gotovine pred Haškim sudom, četiri i pol godine nakon podizanja prvotne optužnice.

GOTOVINU ZASTUPAO BRANITELJ PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

Predstavnik Tužiteljstva u sudnici je bio Alex Whiting a Gotovinu je zastupao branitelj po službenoj dužnosti Geert-Jan Alexander Knoops, nizozemski odvjetnik kojeg mu je dodijelilo Tajništvo jer se njegovi odvjetnici Luka Mišetić i Marin Ivanović nisu stigli akreditirati.

Odvjetnici su sjednicu pratili s galerije, gdje je bio i predstavnik Veleposlantva RH Luka Alerić, bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, te brojni hrvatski i strani novinari.

OPTUŽNICA PROČITANA U CIJELOSTI

Suprotno uobičajenoj praksi ICTY-a, po odluci suca Agiusa optužnica protiv Gotovine pročitana je u cijelosti, a sam sudac pročitao je i popis od 30-ak žrtava iz dodatka optužnice.

"S obzirom da je optužnica podignuta prije više od četiri godine i da je bila zapečaćena, a vi ste bili u bijegu, smatram da je treba pročitati u cijelosti", rekao je sudac Agius, napominjući kako je prethodno obaviješten da se optuženi odrekao prava na čitanje cijelog optužnog akta.

Čitanje popisa žrtava iz desetak sela općina Knin, Benkovac i Korenica, objasnio je "mandatom UN-a po kojem ICTY treba pridonijeti pomirenju među zajednicama na prostoru bivše Jugoslavije", kao i time što obitelji žrtava moraju znati da nisu zaboravljene.

U uvodnom dijelu sjednice sudac Agius je od Gotovine tražio da kaže osobne podatke i adresu svog posljednjeg boravišta.

"Tenerife, Španjolska", kazao je Gotovina, koji je sjednicu pratio ozbiljnog i zamišljenog izraza lica, rukom podbočivši glavu. Na pitanja suca odgovarao je vrlo koncentrirano, bez imalo zbunjenosti, obraćajući se uvijek sa "časni sude".

Sudac Agius, objavio je da je potpredsjednik ICTY-a Kevin Parker predmet Gotovina dodijelio raspravnom vijeću II, čiji je predsjednik Agius koji je određen za predraspravnog suca.

Na kraju sjednice određeni su rokovi koji počinju teći za obranu i optužbu u postupku. Odvjetnici Mišetić i Ivanović sutra bi trebali biti akreditirani u Tajništvu ICTY-a kao branitelji Gotovine, nakon čega će Tužiteljstvo imati 10 dana za predaju popratnog materijala uz optužnicu. Kada prime sav popratni materijal, branitelji će imati 30 dana za preliminarne prigovore, kazao je sudac Agius.

Gotovina (50) je bio u bijegu od kraja lipnja 2001. kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u Zagreb donijela zapečaćenu optužnicu, do 7. prosinca kada je uhićen na španjolskom otoku Tenerife. U pritvor ICTY-a u Scheveningenu prebačen je u subotu 10. prosinca.

ODVJETNIK MIŠETIĆ: GOTOVINA NIJE OSOBA IZ SVIH TOČAKA OPTUŽNICE

General Ante Gotovina poručio je da on "nije osoba opisana u svim točkama optužnice", izjavio je u ponedjeljak njegov odvjetnik Luka Mišetić nakon prvog pojavljivanja Gotovine pred sudom.

"General Gotovina je imao jednu poruku: Što se tiče svake točke optužnice ja nisam čovjek koji je opisan u tim točkama. Ja sam nevin i dokazat ću svoju nevinost pred sudom", kazao je Mišetić brojnim novinarima pred sudom.

Gotovina je rekao da nije vodio privatni rat nego u ime Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, te očekuje da će pobijediti na kraju suđenja, dodao je.

Mišetić je naglasio kako je Gotovinu zatekao u vrlo dobrom stanju, te da je potpuno koncentriran na obranu.

General Gotovina, po njegovim riječima, očekuje "brzo i ekspeditivno" suđenje nakon kojeg će biti oslobođen, a on osobno se nada da će dobiti pošteno suđenje.

Na upit novinara o tome tko plaća obranu Gotovine, odgovorio je da "za sada nitko", te da su svi odvjetnici u protekle četiri i pol godine koliko je general bio u bijegu radili besplatno.

Kao jedan od prvih koraka obrane, nakon što Tužiteljstvo dostavi popratni materijal uz optužnicu, Mišetić je najavio podnošenje preliminarnog prigovora na korištenje tzv. Brijunskog tranksripta kao dokaza, jer ga obrana smatra "lažnim".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙