FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: rast cijena jabuka, mandarine pojeftinile

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Zbog slabijeg uroda i sve češćegskladištenja jabuka, ponuda tog voća, samo mjesec dana nakon berbe(rujan, listopad) je smanjena, dok se istodobno bilježi porastcijene.
ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Zbog slabijeg uroda i sve češćeg skladištenja jabuka, ponuda tog voća, samo mjesec dana nakon berbe (rujan, listopad) je smanjena, dok se istodobno bilježi porast cijene.

Tako su jabuke, ovisno o sorti, u razdoblju od 28. studenog do 4. prosinca poskupjele u prosjeku od 27 do 40 posto u odnosu na prošlu godinu, podaci su Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP).

Na tržnicama su se jabuke prodavale po cijeni od 6 do 12 kn/kg, što je 18 posto viša cijena nego lani. Do kraja godine, kako ističu u TISUP-u, očekuje se lagani rast cijena jabuka, kako na veleprodajnoj tako i na maloprodajnoj razini.

Što se pak prosječnih cijena mandarina tiče, one su u tjednu do 4. prosinca iznosile 4,44 kn/kg, što je za osam posto niže nego u prethodnom tjednu, no 38 posto više od prošlogodišnjih cijena.

Najniže cijene evidentirane su na veletržnici u Metkoviću, od 1,5 do 3 kn/kg, a najviše u Puli (6 kn/kg) i Slavonskom Brodu (6,20 kn/kg). Na ostalim veletržnicama cijene mandarina uglavnom su se kretale od 3,5 do 4 kn/kg.

Na tržnicama su cijene mandarina u prosjeku skuplje za 68 posto u odnosu na lanjske, dok su prema tjednu ranije smanjene za pet posto. Cijena mandarina na tržnicama najčešće se kreće od 6 do 10 kn/kg, ovisno o kakvoći.

Prosječna maloprodajna cijena jabuka hrvatskim prodavaonicama iznosila je 7,27 kn/kg, dok su se mandarine prodavale po prosječnoj cijeni od 6,92 kn/kg.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙