FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelova nagrada za mir uručena ElBaradeiu

OSLO, 10. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Nobelova nagrada za mir za 2005.god. uručena je u subotu u vijećnici Osla, Međunarodnoj agenciji zaatomsku energiju (IAEA) i njezinom šefu, Egipćaninu MohameduElBaradeiu.
OSLO, 10. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Nobelova nagrada za mir za 2005. god. uručena je u subotu u vijećnici Osla, Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i njezinom šefu, Egipćaninu Mohamedu ElBaradeiu.

Nagradu je predstavnicima IAEA, Japancu Yukiyau Amanou i Mohamedu ElBaradeiu uručio predsjednik komisije za Nobelovu nagradu Ole Mjoes u nazočnosti norveške kraljevske obitelji ali i brojnih zvijezda kao što su Salma Hayek, Julianne Moore i Bob Geldof,i sam nominiran za Nobelovu nagradu za mir za 2006. god.

"U vrijeme kada je prijetnja od nuklearnog oružja sve veća, norveška komisija za Nobelovu nagradu želi istaknuti važnost što veće međunarodne suradnje kako bi se s tom prijetnjom suočilo", kazao je Mjoes.

Primajući nagradu, ElBaradei je u svom govoru naglasio izazove s kojima je suočena međunarodna zajednica kao i napore za smanjenje širenja nuklearnog oružja kako bi se svim zemljama moglo obećati da će im potrebno gorivo za njihove bona fide mirovne nuklearne aktivnosti biti stavljeno na raspolaganje.

ElBaradei je također istakao kako Vijeće sigurnosti UN-a mora poduprijeti inspekcije IAEA te uložiti više napora u promoviranje nuklearnog razoružanja.

Nobelova nagrada za postignuća u medicini, fizici, kemiji, književnosti i ekonomiji trebala bi biti dodijeljena kasnije u subotu u Stockholmu.

Svaka nagrada sastoji se od odlikovanja, diplome i novčane nagrade od 10 milijuna kruna (1,3 milijuna američkih dolara)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙