FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjećanje na poginule iz Borova Naselja

VUKOVAR, 19. studenog 2005. (Hina) - Komemorativnim skupom ispredsrušene zgrade Borovo Commercea, u kojoj je tijekom srpske agresije naVukovar 1991. bio stacionar ratne bolnice, u subotu je obilježena 14.obljetnica pogibije 178 hrvatskih branitelja i civila iz BorovaNaselja.
VUKOVAR, 19. studenog 2005. (Hina) - Komemorativnim skupom ispred srušene zgrade Borovo Commercea, u kojoj je tijekom srpske agresije na Vukovar 1991. bio stacionar ratne bolnice, u subotu je obilježena 14. obljetnica pogibije 178 hrvatskih branitelja i civila iz Borova Naselja.

U spomen na njihovu žrtvu vijence su podno spomen-ploče položila i svijeće zapalila izaslanstva Udruge obitelji roditelja zatočenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, 204. vukovarske brigade i tvrtke "Borovo" d.d. iz Vukovara.

Predsjednik Udruge "Vukovarske majke" Ivan Pšenica rekao je da je na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još 81 osoba iz Borova Naselja. Po njegovim riječima, kada su 19. studenoga 1991. pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli u Borovo Naselje, u zgradi Borovo Commercea bilo je oko 600 hrvatskih branitelja i civila, među kojima oko 200 teških ranjenika.

Neki od njih ubijeni su odmah u stacionaru, jedan dio ubijen je u Borovo Selu (današnjem Borovu) i bačeni su u Dunav, a dio je odveden u srpske koncentracijske logore.

Na komemorativnoj svečanosti govorila je i Blaženka Đurđek, supruga nestalog policajca iz Varaždina, koja je pozvala obitelji zatočenih i nestalih da ne posustanu u traženju svojih najmilijih.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća sudionici komemoracije prošli su u koloni sjećanja do crkve Gospe Fatimske, gdje je misu za zatočene i nestale u Domovinskom ratu predvodio provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak.

Bacanjem vijenca u Dunav odana je počast i poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Borovu, a vijenac je položen i podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na farmi Lovasu, nedaleko od Vukovara, iz koje su 2001. ekshumirani posmrtni ostaci 24 osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙