FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena obljetnica stradanja žrtava srpske agresije na Komletince

KOMLETINCI,4. prosinca 2005.(Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjemsvijeća podno spomen-obilježja žrtvama srpske agresije u Komletincimadanas je obilježana 14. obljetnica stradanja branitelja i mještana usrpskoj agresiji 1991. godine.
KOMLETINCI,4. prosinca 2005.(Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja žrtvama srpske agresije u Komletincima danas je obilježana 14. obljetnica stradanja branitelja i mještana u srpskoj agresiji 1991. godine.

U obrani Komletinaca kod Vinkovaca i bosutske bojišnice u istočnoj Slavoniji poginulo je dvoje mještana i 43 branitelja - 22 pripadnika 105. bjelovarske brigade, 11 pripadnika 109. vinkovačke brigade, 6 pripadnika 11. domobranske pukovnije, 2 pripadnika 3. gardijske brigade i po jedan pripadnik 5. gardijske brigade i MUP-a.

Vijence su položila brojna izaslanstva iz Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade Stjepan Ivanić rekao je kako su pripadnici te brigade došli braniti Komletince u vrijeme kada je srpski agresor istodobno poduzimao značajne ratne operacije i na bjelovarskom području.

"Došli smo braniti Komletince u trenutku kada je državni vrh ocijenio da se ovaj prostor više ne može obraniti te je 3. gardijsku brigadu izvukao na liniju Cerna-Gardište, ali mi smo to uspjeli", rekao je Ivanić dodajući kako su pripadnici 105. bjelovarske brigade na bosutskoj bojišnici ostali sve do početka srpnja 1992. godine.

"Ne očekujemo ni od koga posebne zahvale i priznanja, ali očekujemo da se cijeni naša žrtva i tadašnja spremnost da pomognemo u obrani istočne Slavonije", poručio je.

Načelnik općine Otok, u koju teritorijalno pripadaju Komletinci, Josip Šarić podsjetio je da je na današnji dan 1991. srpski agresor, pokušavajući probiti crtu obrane, izveo posljednji i jedan od najžešćih napada na Komletince.

"Da nije bilo pripadnika 105. bjelovarske brigade Komletinci, i ovaj dio Slavonije teško bi se obranio pred naletom srpskog agresora koji se nakon pada Vukovara pregrupirao i snage usmjerio na ovu bojišnicu", ocijenio je Šarić.

Na komemoraciji su govorili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana Krešo Jelavić.

Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu molio je komletinački župnik vlč. Marko Kaliček koji je potom u komletinačkoj župnoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije služio i misu zadušnicu.

Uoči komemoracije izaslanstva s obiteljima poginulih branitelja položila su vijence i zapalila svijeće na mjestima pogibije branitelja Komletinaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙