FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Limaj i Musliju osobođeni, Balji 13 godina zatvora

DEN HAAG/ZAGREB,30. studenoga(Hina) - Haški sud (ICTY) je u srijedu jezbog nedostatka dokaza oslobodio lokalne zapovjednike Oslobodlačkevojske Kosova (OVK) Fatmira Limaja i Isaka Muslijua odgovornosti zamučenje i ubojstva zatočenika u logoru OVK Lapušnik u ljeto 1993., dokje logorskog čuvara Haradina Balju za ista djela proglasio krivim iosudio na 13 godina zatvora.
DEN HAAG/ZAGREB,30. studenoga(Hina) - Haški sud (ICTY) je u srijedu je zbog nedostatka dokaza oslobodio lokalne zapovjednike Oslobodlačke vojske Kosova (OVK) Fatmira Limaja i Isaka Muslijua odgovornosti za mučenje i ubojstva zatočenika u logoru OVK Lapušnik u ljeto 1993., dok je logorskog čuvara Haradina Balju za ista djela proglasio krivim i osudio na 13 godina zatvora.

Čitajući presudu, predsjedavajući sudac Kevin Parker je rekao kako je raspravno vijeće zaključilo da optužba nije izvan razumne sumnje dokazala odgovornost Limaja (34) i Muslijua (35) za kaznena djela iz optužnice, niti da su 'de jure' i 'de facto' ostvarivali kontrolu nad snagama OVK koje su držale 30-tak zatočenika u logoru na farmi Lapušnik u središnjem dijelu Kosova, u lipnju i srpnju 1998.

"Vijeće je zaključilo da niste krivi ni po jednoj od točaka optužnice. Naloženo je da odmah budete pušteni na slobodu čim budu obavljene sve pripreme", rekao je sudac Limaju i Muslijuu.

Za Haradina Balju (48) vijeće je zaključilo da je kriv po osobnoj odgovornosti za mučenje i okrutno postupanje prema zatočenicima, te da je osobno sudjelovao u ubojstvu devet zatočenika na planini Beriša, 25. ili 26. srpnja 1998., kada je OVK pred napredovanjem srpskih snaga evakuirao logor.

"Osuđeni ste na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina. U kaznu će vam se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru", rekao je sudac Parker, navodeći kako je kod određivanja kazne uzeta u obzir činjenica da je Balja bio običan čuvar, te da je kod ubojstva zatočenika postupao kao vojnik koji izvršava zapovjed.

U presudi je utvrđeno da je oko 35 civila u logoru držano u nehumanim uvjetima, da su u štalama bili privezani lancima, da su nuždu obavljali u odjeću, da su bili zlostavljani i mučeni, te da su trojica ubijena u logoru. Limaj je optužen da je pri evakuaciji Balji zapovijedio oslobađanje 10-ak i likvidaciju devet zatočenika, koji su kasnije ekshumirani i identificirani.

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja za ubojstva, mučenje te okrutno i nehumano postupanje prema zatočenicima - srpskim civilima i Albancima osumnjičenim za kolaboraciju. Limaj, koji je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio zapovjednik OVK u regiji Djukadjini (Metohija), optužen je po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti a Musliu, zapovjednik logora i čuvar Balja samo po osobnoj. Limaj i Balja optuženi su po 10 a Musliu po osam točaka.

Musliju i Balja uhićeni su u akcijama KFOR na Kosovu 17. veljače 2003., a Limaj dan kasnije u Sloveniji, te su prebačeni u Haag.

Suđenje im je trajalo 88 radnih dana, od 15. studenoga 2004. do 27. lipnja 2005. Optužba je izvela 30, a obrana 16 svjedoka. Završne riječi u postupku održane su od 29. kolovoza do 1. rujna 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙