FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Odbijeno prvih 50-tak amandmana na prijedlog proračuna

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Saborska većina u utorak je naprijedlog Vlade odbila prvih pedesetak od ukupno 304 amandmana naprijedlog državnog proračuna za 2006., kojima oporbeni zastupnicitraže preraspodjelu oko 6,4 milijarde kuna.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Saborska većina u utorak je na prijedlog Vlade odbila prvih pedesetak od ukupno 304 amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2006., kojima oporbeni zastupnici traže preraspodjelu oko 6,4 milijarde kuna.

Odbijeni su zastupnički amandmani, vezani uz Hrvatski sabor, Vladu te ministarstva financija, unutarnjih poslova, obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, vanjskih poslova, te gospodarstva.

"Najteži" od predloženih amandmana bio je onaj SDP-ovca Marina Jurjevića koji je tražio pola milijarde kuna više za subvenciju brodogradilišta (s 390 na 890 milijuna kuna).

Odbijen je i amandman Kluba HSS-a da se u proračunu osigura 300 milijuna kuna za nacionalne mirovine, institut čije osnivanje HSS-ovci traže dulje vrijeme, a kojim bi se pomoglo oko 65 tisuća starijih i radno nesposobnih osoba, uglavnom poljoprivrednika, koji nemaju nikakve prihode.

Vladino je mišljenje da je preuranjeno i pravno neutemeljeno tražiti novce za institut koji još nije propisan zakonom.

Nije prihvaćen ni amandman Vilima Hermana (SBHS) da se s 50 milijuna kuna financira osnivanje agro-banke u Osječko-baranjskoj županiji, kao ni onaj Željka Pavlica (MDS) da se 100 milijuna kuna u idućoj godini izdvoji za poticanje izvoza.

Vlada je odbila svih 11 amandmana HNS-ovca Zlatka Koračevića kojima je tražio 30 milijuna kuna više za poticanje poduzetničke infrastrukture u Varaždinskoj županiji.

Uz obrazloženje da su za zapošljavanje i psihosocijalnu pomoć hrvatskih branitelja predviđena dostatna sredstva, veća nego u ovoj godini, ministrica branitelja Jadranka Kosor odbila je SDP-ove amandmane koji za te stavke traže višemilijunsko povećanje.

Ministar financija Ivan Šuker odbio je više amandmana SDP-ovih zastupnika koji su tražili više novca za slavonske gradove na područjima od posebne državne skrbi.

Šuker je izvijestio da je za pomoć tim područjima raznim zakonima osigurano 1,3 milijarde kuna, da je 1,2 milijarde predviđeno kroz denacionalizirana sredstva, više milijuna kroz fondove za zapošljavanje i regionalni razvoj.

Istu sudbinu doživjeli su i amandmani Pavlica i HSS-a koji su tražili 40, odnosno 10 milijuna kuna više za naknadu šteta od elementarnih nepogoda.

Odbijen je i jedini amandman kojim se tražilo više novca za Sabor, onaj Nenada Stazića (SDP) koji je predlagao da se za dva milijuna kuna povećaju sredstva za informatizaciju Sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙